VIDEO Documentarul despre Dacia care te face să înțelegi mai bine România

VIDEO Documentarul despre Dacia care te face să înțelegi mai bine România
20:19 30.12.2019

„Dacia, dragostea mea” este un documentar care are ca punct central marca autohtonă. Ai crede că urmărește evoluția brandului autohton. E un pic mai mult de atât.

România sărbătorește în această perioadă 30 de ani de democrație. Cel puțin la nivel teoretic, a fost democrație în toți acești ani. Au trecut trei decenii de la momentul 1989, când regimul comunist a fost înlăturat de la putere și Nicolae Ceaușescu a fost asasinat.

De atunci și până acum, România se poate mândri cu un brand autohton, care nu numai că a rezistat vremurilor, dar a și reușit să se reinventeze. E drept că a făcut-o cu ajutorul francezilor de la Renault, dar rezultatele nu pot fi ignorate.

E vorba, evident, de Dacia.

Dacia, dragostea mea – despre ce e vorba în acest documentar

Documentarul românesc „Dacia, dragostea mea” a fost prezentat în premieră internațională la Montreal (Festival des Films du Monde). După cum susțin autorii, e vorba de o portretizare plină de umor a evoluției României de la comunism la capitalism. Aceasta este văzută strict din perspectiva celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia.

”Unul dintre personaje compară prima Dacie cu prima dragoste. E relația aceea de afecțiune dintre om și mașină, generalizată la nivelul unui întreg popor, care mi s-a părut fascinantă”, spune unul dintre regizorii filmului, Julio Soto.

„Dacia, dragostea mea” e regizat de Julio Soto și Ștefan Constantinescu, iar scenariul e semnat tot de ei.  Imaginea e semnată de Alexander Stikich, iar producători delegați sunt Julio Soto, Ada Solomon și Alexandru Solomon. Filmul a fost lansat în 2009 și a fost prezentat pe la diverse festivaluri internaționale. Este, însă, disponibil și online.

Documentarul care are ca punct central Dacia urmărește poveștile mai multor generații de români – de la nostalgici până la tineri întreprinzători – arătând continua transformare în care se află societatea românească.  Toate aceste povești sunt legate de prezența modelului Dacia, care a început prin a fi un simbol al ambițiilor comuniste de ordin tehnologic, iar acum este deja parte din peisajul economic internațional.

Filmul a fost prezentat pe la mai multe festivaluri:

  • Festival des Films du Monde, Montreal – Canada, 2009
  • Festivalul Internațional de Film Astra – România, 2009
  • Festivalul de Film Alpe Adria de la Trieste – Italia, 2009
  • Festivalul de Film Documenta Madrid – Spania, 2010
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI