Renault, posibile indicii pentru Dacia electrică: de ce e important modelul City K-ZE

Renault, posibile indicii pentru Dacia electrică: de ce e important modelul City K-ZE

Renault a demonstrat că are tehnologia necesară pentru a-și electrifica gama și o poate face și în cazul Dacia. Modelul City K-ZE, lansat pe piața din China, ar putea oferi indicii importante despre primul model electric al constructorului de la Mioveni.

Renault a prezentat, recent, la Salonul Auto de la Shanghai modelul City K-ZE. E prima mașină electrică low-cost a grupului, care are un preț de pornire de 7.200 de euro. Cum îți spuneam, modelul a fost dezvoltat exclusiv pentru piața din China.

Dar Renault sugerează că ar vrea să-l aducă și în Europa. Poate alege să-l vândă și pe continent sub numele de Renault City K-ZE, ca-n China, sau îl poate integra în gama constructorului autohton de la Mioveni. S-ar putea numi Dacia City K-ZE. Șefii companiei franceze au confirmat că pregătesc o versiune specială a acestui model pentru Europa. Și integrarea în gama Dacia nu e deloc exclusă.

Dacia City K-ZE, primul model electric al mărcii?

Renault City K-ZE - model lansat exclusiv pe piața din China
Renault City K-ZE – model lansat exclusiv pe piața din China

Modelul lansat de Renault pe piața din China este unul low-cost, destinat tinerilor sau flotelor de tipul car-sharing. E o mașină accesibilă ca preț. Cam cum e Dacia. Și atunci n-ar fi exclus ca modelul să ajungă în Europa chiar sub brandul Dacia. Costurile sunt mici, iar tehnologia a fost deja testată cu succes.

Șeful dezvoltării vehiculelor electrice din cadrul Renault, Gilles Normand, susține că ”o versiune specială a lui K-ZE va fi lansată în Europa”, iar vice-președintele departamentului sales al constructorului francez, Olivier Murguet, spune că ”modelul este ideal pentru sistemele car sharing”.

E ușor să vezi cum funcționează strategia Renault și de ce modelul City K-ZE ar putea fi vândut în Europa sub marca Dacia. Modelul destinat pieței chineze este dezvoltat pe baza modelului Kwid, un fel de frate vitreg al Sandero, vândut de francezi în India. Kwid a împrumutat mult de la Sanderi și Captur.

Așa cum prima Dacie electrică ar putea lua de la City K-ZE (dacă nu cumva va fi exact același model).

City K-ZE  are un motor electric de 45 de cai putere, iar la o viteză de 60 km/h se duce într-o autonomie de 350 de kilometri. Specialiștii estimează că prețul versiunii pentru Europa va fi de aproximativ 11.500 de euro. Pare destul de accesibil pentru un prim model electric de la Dacia, nu?

Citește și: