Trei soluții high-tech care schimbă viața oamenilor cu dizabilități

Trei soluții high-tech care schimbă viața oamenilor cu dizabilități

Tehnologia are atât de multe întrebuințări încât nu e nicio surpriză că vine și în ajutorul persoanelor afectate de dizabilități.

La nivelul Uniunii Europene, 80 de milioane de persoane sunt afectate de un handicap de anumit grad, potrivit Comisiei Europene. În multe țări, printre care și România, infrastructura nu este foarte accesibilă pentru cei care întâmpină dificultăți la deplasare. Pentru aceștia, există aceste dispozitive care le vor face viața mai ușoară în orașe. Acestea funcționează și în locurile care nu le oferă acestora accesibilitate.

Adulții cu dificultăți în ceea ce privește mobilitatea fac cu 39% mai puține drumuri în oraș decât persoanele fără dizabilități.

Scaunul cu rotile care urcă pe scări

Acest scaun pentru persoanele cu dizabilități poate fi controlat cu ajutorul unui smartphone. Acesta funcționează pe o varietate mare de terenuri. Partea interesantă e că șinele acoperite de cauciuc din dotare îi pot permite să urce scările, fără ajutor în plus. Tehnologia urmează să fie lansată pentru public până la sfârșitul lui 2019.

Poți urmări aici cum funcționează:

Costumul robotic pentru persoane cu dizabilități

Compania MyoSwiss a dezvoltat un costum robotic care face deplasarea mai ușoară. Acesta cântărește mai puțin de cinci kilograme. Practic, costumul adaugă un strat de mușchi care susține mișcările și oferă stabilitate oamenilor cu dizabilități. Folosește niște senzori așezați pe genunchi și pe șold pentru a detecta mișcările pe care utilizatorul urmează să le facă și îl ajută să le ducă la bun sfârșit.

Tehnologia arată cam așa:

Bastonul inteligent

Tehnologia se numește WeWalk și oferă asistență persoanelor cu dizabilități în timp ce se deplasează. Acesta are un senzor ultrasonic care detectează obstacolele și folosește vibrațiile pentru a avertiza utilizatorul. Pentru optimizarea navigației, bastonul poate fi conectat la un smartphone, dar el deja are integrate un asistent de voce și Google Maps.

Poți urmări aici cum dispozitivul poate veni în ajutor:

Citește și:
Sursa: CNN