Arma secretă a Chinei împotriva SUA: cum va afecta smartphone-urile

Arma secretă a Chinei împotriva SUA: cum va afecta smartphone-urile

SUA și China se află într-un război economic și fiecare parte se gândește care este cea mai eficientă pedeapsă. SUA a luat în vizor Huawei. China are altceva în minte, dar și asta va afecta smartphone-urile.

SUA a interzis companiilor americane să mai aibă afaceri cu Huawei, cel mai important producător chinez de echipamente telecom și de smartphone-uri. China încă nu a răspuns, dar ar putea să o facă. Mass-media de stat chineză relatează faptul că regimul comunist din China ar putea amenința cu reducerea exporturilor de materiale rare către SUA.

Asta ar putea priva companiile americane de resurse cheie ce sunt folosite în a face smartphone-uri, dar și echipamentele militare.

Aceasta este cea mai recentă avertizare făcută de China în această dispută ce s-a intensificat după ce Trump a majorat tarifele împotriva Chinei și a mutat Huawei pe lista neagră a companiilor.

Cum va fi afectată producția de smartphone-uri

Beijingul a dat un indiciu în acest sens prin vizita președintelui Xi Jinping la o fabrică de pământuri rare.

Metalele denumite pământuri rare sau minerale critice reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală – de la smartphone-uri, com­po­nente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și turbinele eoliene.

China este producătorul numărul unu de astfel de pământuri rare, cu o producție de 120.000 de tone în 2018. Pe locul doi se află Australia cu 20.000 de tone și pe trei este SUA cu 15.000 de tone. În 2018, China avea 44 de milioane de tone de rezerve de astfel de elemente, iar SUA doar 1,4 milioane de tone.

Drept urmare, SUA se bazează pe importurile din China. Sigur, SUA ar putea reîncepe minatul și producția de astfel de metale (făcea asta în trecut) sau să crească importurile din Myanmar, Australia și Malaiezia. Dacă așa se va întâmpla, atunci abilitatea americanilor de a face smartphone-uri, dar și alte produse va fi serios afectată