28 oct. 2019 | 18:43

TikTok, cea mai nouă rețea socială, ar fi o problemă de securitate națională

ACTUALITATE
TikTok, cea mai nouă rețea socială, ar fi o problemă de securitate națională

TikTok este aplicația care face senzație printre tineri, numai că Statele Unite spune că ar putea reprezenta, de fapt, o problemă de securitate națională.

Milioane de adolescenți petrec foarte mult timp zilnic pe această rețea socială, iar americanii sunt îngrijorați de acest lucru. Politicienii americani susțin că platforma ar putea reprezenta un risc la securitatea națională. Astfel, pentru a investiga problema, le solicită autorităților de reglementare și agențiilor de informații să cerceteze dacă aplicația ar avea vreo legătură cu China.

Conflictul dintre SUA și China este deja unul cunoscut, iar temerile americanilor că statul asiatic ar putea spiona oamenii sunt mari.

TikTok este motiv de îngrijorare pentru politicienii americani

Doi senatori din Statele Unite vor ca agențiile de informații să evalueze riscurile de securitate națională pe care TikTok și alte platforme deținute din China le-ar puta reprezenta. Aceștia spun că aplicațiile ar putea fi folosite pentru a-i spiona pe cetățenii americani. În plus, aceștia ar putea deveni ținte ale unor campanii de influențare de tipul aceleia din 2016, când Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din anul respectiv.

TikTok este deținută de compania chineză ByteDance. Popularitatea sa a crescut dramatic în ultima vreme și a devenit una dintre puținele aplicațiii chinezești care să prindă la publicul din țările vestice. Numai în ultimul trimestru, aplicația a fost descărcată de 177 de milioane de ori. A fost a doua cea mai descărcată aplicație din lume, după aplicația de mesagerie deținută de Facebook, WhatsApp.

Senatorii americani sunt îngrijorați de faptul că rețeaua socială vine din China. Astfel, aceasta ar putea fi folosită de către Partidul Comunist Chinez pentru a-i spiona atât pe americani, cât și pe cetățenii altor state care folosesc rețeaua socială.

Totuși, rețeaua socială TikTok nu este disponibilă și în China. În statul comunist, ByteDance deține o versiune domestică a aplicației, numită Douyin.