22 oct. 2019 | 16:46

Războiul pe care China l-a câștigat cu SUA fără să înțelegi cum

ACTUALITATE
Războiul pe care China l-a câștigat cu SUA fără să înțelegi cum

China este a doua mare economie a lumii, fiind detronată de America lui Trump. A reușit, totuși, să se impună în fața SUA atunci când vine vorba de unicorni, adică acele companii care au depășit valoarea de un miliard de dolari.

China a ajuns să aibă cele mai multe startup-uri unicorn, adică acele companii care au reușit să sară pragul de un miliard de dolari valoare de piață. Potrivit unui nou raport, chinezii au 206 astfel de companii, în vreme ce americanii s-au oprit, deocamdată, la 203.

Sunt cifre care spun multe despre expansiunea globală a Chinei și modul în care inovația venită de acolo poate influența lumea. Împreună, SUA și China găzduiesc mai bine de 80% dintre toate companiile unicorn ale lumii.

Iar aceste date vin în contextul în care primele două economii ale lumii s-au aruncat în dispute comerciale. Un război comercial în toată regula ar pune în pericol nu numai economiile celor două țări, ci întregul climat financiar al lumii.

Cine sunt unicornii Chinei și de ce au rămas SUA în urmă

Cel mai de succes unicorn al chinezilor este Ant Financial, fostă Alipay – parte din grupul Alibaba,  companie care e evaluată la nu mai puțin de 150 de miliarde de dolari. Compania a fost fondată în 2014 și, în numai cinci ani de zile, a devenit un adevărat colos. Platforma de plăți Alipay e vârful de lance al gigantului comerțului online Alibaba.

Pe locul al doilea se află Bytedance, cu o valoare de piață de 75 de miliarde de dolari, adică acea companie din spatele aplicației care se bucură de un succes tot mai mare – TikTok. În fine, pe locul al treilea se află Didi Chuxing, echivalentul chinez al Uber.

Au și americanii câteva companii în top 10: printre ele se numără Airbnb, WeWork, dar și compania care produce țigări electronice Juul. Există mulți analiști, însă, care cred că nu toate companiile unicorn își merită investițiile primite odată cu listarea la bursă. Dacă s-au grăbit sau nu investitorii, rămâne de văzut.

Până atunci, chiar și România se poate lăuda cu două companii-unicorn. eMag, magazinul online lansat în urmă cu 17 ani și care s-a extins dincolo de granițele României este evaluat la 1 miliard de dolari.

Este al doilea unicorn după UiPath, un start-up fondat de români ce își are sediul în Statele Unite și care atinsese acest prag încă din primăvară.