Testele ADN comandate online sunt la fel de precise ca predicțiile de la horoscop

Testele ADN comandate online sunt la fel de precise ca predicțiile de la horoscop
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
18:34 25.11.2019

Folosirea unui test ADN cumpărat online pentru a-ți determina arborele genealogic a devenit o practică foarte comună, însă totul pare să fie o țeapă.

În prezent, există o mulțime de companii care oferă astfel de servicii. Cel puțin teoretic, acestea te pot ajuta să aflii o serie importantă de informații noi despre tine: de la orginea etnică, la noi membri ai familiei pe care nu știai că-i ai, până la lucruri precum alergii.

Tot ce trebuie să faci este să-ți comanzi un kit, să trimiți înapo o mostră de ADN (de obicei, salivă), iar apoi vei aștepta rezultatele care te vor ajuta să te cunoști mai bine din punct de vedere genetic.

Pe de altă parte, există și tot felul de companii mai dubioase care pretind că-ți pot analiza codul genetic pentru a-ți da mai multe detalii despre tine decât o fac acela companii deja populare precum Ancestry, MyHeritage sau 23andME. De exemplu, unele îți pretind că-ți pot determina orientarea sexuală. Altele îți măsoară inteligența și riscul să devii depresiv. Altele duc totul a alt nivel și pretind că pot analiza ADN-ul copilului tău pentru a crea antrenamentul care-l va transforma într-un jucător perfect de fotbal.

Cum te-ar putea afecta rezultate eronate ale testelor ADN

Genomul uman conține o cantitate extrem de mare de informații despre cine suntem și cine am putea deveni. Astfel, multe companii se ocupă exact cu asta: îți testează codul genetic pentru a-ți oferi informații despre tine însuți.

Numai că mulți experți spun că promisiunile unor companii nu sunt atât de sincere. De fapt, aceste companii promit informații despre ADN pe care nici oamenii de știință nu le pot furniza, potrivit lui Deanna Church, genetician în cadrul Inscripta, o companie biotech.

Problema începe atunci când oamenii primesc niște rezultate care nu sunt întotdeauna precise. Astfel, ajung să presupună că aceste rezultate sunt valide și, în consecință, iau decizii neinformate din punct de vedere medical sau în ceea ce privește stilul de viață.

Ce informații false pot oferi aceste teste

Publicația Futurism oferă și un exemplu în această situație. Mary a cumpărat un test Ancestry și a primit înapoi un fișier text care conținea codul ei genetic. L-a trimis pe acesta unei alte companii care se ocupă cu teste ADN, Genomelink. Aceasta pretinde că îți poate da, printre altele, detalii despre o serie de trăsături de personalitate cum ar fi: dacă ai probleme de comunicare socială, dacă suferi de singurătate sau dacă ai o predispoziție de a deveni un părinte exagerat de grijuliu.

În momentul în care a primit rezultatele, Mary a observat că acestea erau extrem de incorecte. De exemplu, rezultatele arătau că era foarte puțin deprimată, în timp ce femeia fusese diagnosticată cu depresie clinică la o vârstă fragedă. De asemenea, rezultatele de la Genomelink arătau că Mary era alergică la alune, în timp ce femeia spune că mănâncă unt de arahide extrem de des. În plus, au existat și alte greșeli, legate de nivelul de grăsime din corp, probleme de auz, înălțime și culoarea pielii.

Așa că, în cazul în care vrei să-ți comanzi un asemenea test, informează-te bine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Futurism
Etichete: