Tehnologia care găsește talente în fotbal are deja trei români pe listă

Tehnologia care găsește talente în fotbal are deja trei români pe listă

Era sau nu de așteptat, dar tehnologia, prin inteligență artificială, intră și în fotbal. Trei talente au fost descoperite recente într-o demonstrație a capabilităților moderne. Cum funcționează însă acest sistem?

Compania olandeză SciSports a prezentat trei jucători de fotbal care, potrivit unor rezultate obținute pe baza analizei automatizate a datelor, ar trebui urmăriți în perioada următoare. De ce s-a ajuns la asta? Ei bine, datorită competitivității tot mai mari și a cerințelor de performanță într-o cursă a transferurilor fabuloase.

Analiza performanțelor, abilităților și poziționării în teren a fotbaliștilor devine din ce în ce mai importantă. Astfel de analize iau timp, dar, datorită companiilor moderne de analiză automată a volumelor mari de date, acest proces poate fi facil și eficient și ajută la identificarea celor mai bune strategii și a riscurilor reale.

Cu ajutorul SAS, compania SciSports a dezvoltat un sistem de urmărire a jucătorilor în timp real. Astfel, aduce o contribuție importantă în selectarea celor mai buni jucători și dezvoltarea cluburilor din ligile puternice. Indexul SciSkill evaluează fiecare jucător profesionist din lume.

Ce jucători de fotbal ar trebui urmăriți în următoarea perioadă

  • fndașul sârb Svetozar Marković (19 ani), transferat recent de la Partizan Belgrad la Olympiakos Pireu
  • mijlocașul ofensiv spaniol Dani Olmo (21 ani) de la Dinamo Zagreb
  • atacantul ceh Adam Holozek (17 ani), jucător al Spartei Praga
  • din România au fost evidențiați: Ștefan Radu (Lazio, 32 de ani), Ionuț Radu (Genova, 22 ani), Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 33 de ani)

Înainte ca un computer să poată asista antrenorii el are nevoie să învețe jocul. Calculatoarele au avut de învățat, de exemplu, și cum să diferențieze pe teren jucătorii de alte obiecte. Informațiile analizate de computere provin de la 14 camere amplasate în jurul unui stadion.

Fiecare cameră generează 1,4 TB de date, în total fiind colectate 19,6 TB de date pe meci. Experții SciSports analizează săptămânal 2.000 de meciuri. Toate aceste informații formează o bază de date uriașă.

O parte din date sunt folosite pentru activități pe termen lung sau pentru dezvoltarea de tactici și metode de antrenament eficiente. Alte date sunt folosite instant, în timpul unui meci – în acest caz este nevoie de generarea de analize în timp real. Cu ajutorul instrumentelor de stocare a datelor în cloud, rezultatele pot fi citite de oriunde, lucru util în cazul meciurilor în deplasare.

În cazul în care ți se pare SF, e bine să știi că jocul Football Manager a fost cel care i-a inspirat pe fondatorii SciSports. Primele cluburi care au apelat la astfel de servicii de analiză sunt Feyenoord Rotterdam, FC Basel, Leeds United și Ajax Amsterdam.

Citește și: