Inteligența artificială își poate da seama dacă suferi de depresie

Inteligența artificială își poate da seama dacă suferi de depresie

Faptul că depresia se poate manifesta în multe forme o face mult mai greu de diagnosticat și de prezis. Însă, acest lucru s-ar putea schimba cu ajutorul inteligenței artificiale.

Depresia este o afecțiune mintală care afectează un procent tot mai mare al populației, fiind cauza principală a dizabilității persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

Pentru a limita numărul imens al oamenilor care suferă de depresie, cercetătorii de la Laboratorul de Inteligență Artificială și Știință a Computerelor de la Massachusetts Institute of Technology, au dezvoltat un algoritm care poate să ușureze procesul de depistare a acestei boli psihice. Astfel, depresia poate fi trată la timp.

În acest sens, specialiștii au învățat o inteligență artificială să depisteze simptomele depresiei cu ajutorul datelor text și audio adunate în urma a 142 de interviuri cu pacienți (pacienți din care 30% fuseseră diagnosticați cu depresie).

Cercetătorii au încercat să se concentreze nu doar pe cuvintele cheie folosite de pacienți, ci și pe tonul vocii acestora. Tocmai acest lucru a adus succesul creației lor – inteligența artificială a putut să identifice pacienții cu depresie corect în 77% din cazuri. Deși sună bine, implementarea unui robot care să depisteze corect depresia nu este atât de simplă.

„Roboții ar putea înlocui terapeuții umani, dar sunt de părere că ar fi un instrument valoros în cabinete”, a declarat cercetătorul James Glass, de la Massachusetts Institute of Technology.

Doctorul canadian Adam Hofmann se teme însă de posibilitatea ca roboții să intre în câmpul sănătății psihice, conform Smithsonian. „Ar putea rezultatele fals-pozitive, de exemplu, să îi facă pe oamenii care nu sunt încă în depresie să creadă că sunt?”, a subliniat el. „Sănătatea psihică a unui om este un joc complex de factori genetici, fizici și de mediu. Știm de efectele placebo și nocebo în medicină, când cei care testează în orb pastile de zahăr experimentează ori efectele pozitive ori pe cele negative ale medicamentului, pentru că ei au fie așteptări pozitive, fie negative cu privire la acel medicament”.

Citește și:
Etichete: