Ce Samsung Galaxy S10 să alegi: Snapdragon vs. Exynos (e în România)

Ce Samsung Galaxy S10 să alegi: Snapdragon vs. Exynos (e în România)

Este cunoscut că Samsung lansează telefoanele sale din gama Galaxy S în două variante: una cu procesor de la Qualcomm și una cu propriul procesor numit Exynos. În Europa și în România o să cumperi varianta Samsung Galaxy S10 cu Exynos care se dovedește a fi mult mai slabă decât cea cu Snapdragon.

Samsung Galaxy S10 are procesor Snapdragon 855 sau procesor Exynos 9820. Performanța oferită de cele două variante nu este aceeași, iar procesorul celor de la Qualcomm s-a dovedit a fi mai puternic în toate teste decât Exynos 9820. Asta nu este ceva nou deoarece în ultimii ani tot timpul procesorul americanilor de la Qualcomm avea un plus de performanță.

Cei de la AnandTech au pus la test două telefoane Samsung Galaxy S10 și au găsit că Exynos 9820 este în urma lui Snapdragon 855, nu cu mult, însă au fost și teste în care Exynos a fost distrus. În PCMark Work 2.0, categoria video editing, Snapdragon 855 a obținut un scor de 6.545, în timp ce Exynos 9820 a luat doar 5.596 de puncte, adică mai puțin decât LG G7 sau Google Pixel 2 XL și doar cu puțin mai bine decât Samsung S7 Edge. Aceeași situație fost și în cazul categoriei de editare foto.

Da, Exynos 9820 este mai bun și mai performant decât Exynos 9810 de anul trecut, dar este încă în urma Snapdragon-ului.

Interesant este că Samsung Galaxy S10 Plus, dotat cu Snapdragon 855, a obținut un punctaj mai mare decât telefonul de referință cu Snapdragon 855 folosit de Qualcomm pentru teste. Totuși, procesorul americanilor încă este în urma procesorului chinezilor de la Huawei, Kirin 980 în anumite teste.

Ca în trecut, Samsung Galaxy S10 cu Snapdragon este mai puternic decât Samsung Galaxy S10 cu Exynos, însă la S10 diferențele nu mai sunt atât de mari.

Va rămâne de văzut care smartphone este și mai eficient din punct de vedere al consumului energetic. În teorie, aici tot varianta cu procesorul Qualcomm ar avea de câștigat deoarece este construit pe un proces de fabricație de 7 nanomilimetri, iar Exynos pe 8 nanomilimetri, ceea ce ar însemna o eficiență mai bună pentru Snapdragon 855.

Citește și:
Sursa: AnandTech