16 ian. 2019 | 08:50

Apple câștigă un proces important împotriva Qualcomm

ACTUALITATE
Apple câștigă un proces important împotriva Qualcomm

Apple și Qualcomm au intrat într-o dispută legală din care vom mai vedea multe încleștări, iar cea mai recentă dintre acestea a fost câștigată de producătorul american.

Un tribunal regional din Mannheim, Germania, a declarat verbal că Apple nu încalcă brevetele despre care Qualcomm spune că îi sunt încălcate. Desigur, noua decizie nu o afectează pe cea de anul trecut, în care au fost interzise la vânzare telefoane Apple în Germania. Totuși, ar putea oferi ceva ajutor producătorului de telefoane, care se străduiește să schimbe această decizie.

Qualcomm și Apple se cheamă în sălile de judecată constant, în diverse țări și pentru diverse motive. Plângerile celor de la Apple se referă mai ales la practicile incorecte și ilegale ale producătorului de procesoare, iar Qualcomm i-a dat în judecată pe americani pentru încălcarea brevetelor.

Producătorul de cipuri are deja două victorii la activ, una în China și una în Germania, însă pare că cea din urmă ar putea fi anulată.

Încă nu există și o decizie formală, dar decizia verbală a curții arată că nu a fost descoperită nicio încălcare a brevetelor în cazul expus de Qualcomm. E o ușurare pentru Apple, deoarece decizia anterioară a interzis vânzarea de modele diverse de iPhone, între care modelele 7 și 8.

Evident, Qualcomm va face apel la această decizie, dar ar putea avea treburi mai importante de atât. Momentan, compania este chemată la tribunal în SUA, pentru a se apăra în fața acuzațiilor de practici de business monopolistice. Dacă producătorul pierde, va trebui să își schimbe modul de licențiere a produselor.

Momentan, Apple nu poate vinde telefoane iPhone din anumite game nici în China, nici în Germania, chiar și cât timp apelul este judecat. Din păcate pentru Qualcomm, aceștia au un istoric de pierdere a cazurilor antitrust, așa că situația s-ar putea schimba în viitorul apropiat.