14 iun. 2019 | 13:28

Telefonul revoluționar de la Huawei, amânat. Pe cine dă vina compania

ACTUALITATE
Telefonul revoluționar de la Huawei, amânat. Pe cine dă vina compania

Huawei și-a prezentat telefonul revoluționar în februarie și a zis că-l lansează în iunie, însă acum anunță amânarea acestuia.

Huawei a amânat lansarea mult anticipatului telefon pliabil, Mate X, din iunie pentru septembrie. Gigantul chinez a declarat pentru CNBC și The Wall Street Journal că această amânare este rezultatul testelor extinse, pentru a se asigura că telefonul este gata pentru consumatori.

Cum e vorba aia românească, Huawei suflă și în iaurt pentru a evita situația Samsung Galaxy Fold. Telefonul pliabil al coreenilor a fost lansat la finalul lunii aprilie, dar modelele livrate către jurnaliști au început să se strice după doar câteva zile. Samsung a zis că telefonul o să revină în iunie, dar majoritatea retailerilor americani au anulat precomenzile pe care le-au primit pentru dispozitiv, AT&T fiind compania care a anunțat cel mai recent această decizie.

Ce au zis oficialii Huawei despre amânarea lansării lui Mate X

„Nu vrem să lansăm un produs care să ne distrugă reputația”, a spus un reprezentant al Huawei. Totuși, problema mai mare pentru Huawei nu este neapărat rezistența telefonului pliabil, cât efectele negative pe care le are embargoul impus de SUA.

De când Huawei a fost plasată pe așa numita „Entity List”, firmele americane nu mai au voie să-și vândă tehnologia sau să licențieze produsele către Huawei. Asta a creat tot felul de probleme pentru firma chineză, însă cea mai mare este aceea că nu va putea folosi sistemul de operare Android pentru viitoarele telefoane.

Nu este clar dacă Huawei Mate X, dacă mai lansează în septembrie, dacă va mai avea sistemul de operare Android sau nu. Telefonul a fost anunțat în februarie, dar embargoul a fost impus în mai. Asta înseamnă că Mate X va putea folosi Android? Nu se știe încă. Cei de la CNBC spun că telefonul se va lansa cu Android, dar jurnaliștii de la Wall Street Journal cred că situația încă este discutată.

În ultimă instanță, telefonul pliabil ar putea fi livrat cu propriul sistem de operare, ce s-ar afla în dezvoltare de câțiva ani de zile. Reprezentantul companiei chineze a spus că preferă sistemul Google, dar „dacă suntem forțați, suntem gata cu sistemul nostru de operare în șase-nouă luni”.