14 iun. 2019 | 07:59

Studiul care te scoate din casă: ce câștigi din plimbările prin natură

ACTUALITATE
Studiul care te scoate din casă: ce câștigi din plimbările prin natură

Plimbările prin aer curat au fost bune din totdeauna, dar un nou studiu atrage atenția asupra beneficii clare derivate din câteva ore în natură.

Dacă îți petreci majoritatea timpului la birou, acasă sau pe drum, ar fi bine să faci o schimbare, pentru binele tău. Conform unui nou studiu preluat de Press Association, ar trebui să petreci cel puțin două ore pe săptămână în mijlocul naturii. Aceasta este limita de timp esențială stabilită de experți, atât pentru stimularea sănătății, cât și generarea unei stări de bine a întregului organism.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, persoanele care petrec mai mult de 120 de minute pe săptămână în natură au o probabilitate mult mai mare de a avea o stare de sănătate bună și de a fi echilibrate din punct de vedere psihologic. Comparația a fost făcută cu cei care și-au făcut un obicei din a petrece aproape tot timpul între patru pereți, indiferent dacă este la birou sau acasă.

Este important de reținut că studiul nu te forțează să te duci în pădure, în cazul în care nu ai una prin preajmă. În schimb, beneficii similare au fost constatate pentru persoanele care au vizitat colțuri de natură manifestate prin parcuri sau plaje de diferite dimensiuni, pentru aceeași perioadă de timp. Experţii spun că a te plimba prin natură, a asculta ciripitul păsărilor, a admira priveliştea şi a interacţiona cu mediul înconjurător reduc stresul şi tensiunea arterială.

Studiu de mai sus a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Exeter și s-a bazat pe datele colectate de la 20.000 de persoane de pe teritoriul Angliei. Printre concluziile analizei s-a numărat și faptul că nu contează dacă petreci 120 de minute legate în aer curat sau împarți acea ședință de relaxare în mai multe vizite.

„Se ştie că a petrece timp în aer liber, în natură, poate fi benefic pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor, dar până acum nu am putut spune care este limita de timp necesară”, a spus autorul principal al cercetării, Mat White. „Cele mai multe dintre ieşirile în natură la care se referă această cercetare au avut loc la doar 3 kilometri de casă, iar vizitarea chiar şi a spaţiilor verzi din zonele urbane pare să fie un lucru benefic.”Două ore pe săptămână este, sperăm, un ţel realist pentru mulţi oameni, având în vedere că poate fi realizat pe toată durata weekendului pentru a obţine beneficii.”, a concluzionat omul de știință.

Pornind de la aceste informații, în 2018, filiala din Shetland a Serviciului Național de Sănătate Britanic (NHS) a devenit prima organizație care prescrie plimbări prin natură pacienților.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele