Salvarea de la catastrofa poluării cu plastic se află chiar în natură

Salvarea de la catastrofa poluării cu plastic se află chiar în natură

Catastrofa poluării cu plastic și-ar putea găsi rezolvarea chiar în natură, potrivit experților de la Grădinile Botanice Regale Kew.

Aceștia consideră că anumite organisme noi, consumatoare de plastic, ar putea contribui la descompunerea celor șase miliarde de tone de deșeuri din plastic. Ei își pun speranțele într-o tulpină de ciuperci descoperită anul trecut de oamenii de știință, care lucrau la groapă de gunoi din afara Islamabadului, Pakistan.

Aspergillus tubingensis produce o proteină care poate să distrugă materialele plastice precum poliesterul și poliuretanul. Tot procesul durează câteva săptămâni.

Ciuperca a fost considerată anterior ca o ciumă pentru industria alimentară, care apărea ca o pată întunecată pe fructe și cereale. Dar cercetătorii de la World Agroforestry Centre spun că ciupercile au evoluat astfel încât să poată utiliza poliuretanul ca sursă de hrană.

Ilia Leitch, expert în biologia plantelor și fungilor de la Kew spune că trebuie să identifice acele gene care produc enzima degradantă și apoi să-i lărgească utilizarea. Ea spune că acestea ar putea fi introduse în ciupercile marine pentru a ajuta la curățarea plasticului din oceane.

Directorul departamentului de știință de la Kew crede că o astfel de ciupercă care mănâncă plastic ar putea fi folosită în aproximativ cinci ani, datorită interesului companiilor industriale de a o dezvolta.

Poliuretanul este folosit pentru a produce o gamă largă de obiecte, cum ar fi anvelopele, cărucioarele din supermarket-uri, lipiciul și prezervativele, în timp ce spuma poliuretanică este și ea un poluant toxic important.

Aproximativ jumătate din produsele noastre din plastic sunt aruncate pe parcursul unui an, iar acest ritm accelerat ar putea duce la 12 miliarde de tone de plastic până în 2050. Din aceste motive, ciuperca ne-ar putea ajuta enorm să ținem problema sub control.

Citește și: