Rușii l-au copiat pe Elon Musk și le-a ieșit un moment dureros de penibil

După ce SpaceX a lansat o mașină în orbită în 2018, rușii nu par să vrea să se lase mai prejos. Numai că abordarea lor e una low cost.

După cursa spațială de secolul trecut, între Rusia și Statele Unite pare să se fi născut o nouă competiție. De data aceasta, protagoniștii sunt SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, și Roscosmos, agenția spațială rusă.

La începutul lui 2018, SpaceX a trimis în spațiu o mașină adevărată, o Tesla Roadster roșie, care încă orbitează în jurul Pământului. Acum, cei de la Roscosmos vor să arate că pot și ei. Agenția spațială rusă a lansat și ea o mașină în atmosferă, doar că aceasta nu e nici pe departe vreo Tesla sau ceva asemănător.

De fapt, mașina nici nu e una reală, ci este decupată din carton. Partea și mai amuzantă e că la „bordul” mașinii se află chiar șeful Roscosmos, făcut și el din carton.

Spre deosebire de vehiculul trimis în spațiu de SpaceX, mașina rușilor n-a ajuns foarte departe. Aceasta a ajuns la o altitudine de 150 de kilometri în atmosferă, la o viteză de 80 de kilometri pe oră. Mașina a rămas în aer destul de puțin, doar pentru vreo 16 ore. A aterizat apoi, la 2.000 de kilometri depărtare de locul lansării, undeva între Mongolia și China.

Agenția spațială rusească versus SpaceX

Statutul de superputere a spațiului cosmic al Rusiei a cam apus, iar reușitele tot mai spectaculoase ale companiei americane SpaceX cam dau bătăi de cap rușilor.

La puțin peste un an de la lansare, mașina lui Elon Musk a parcurs o distanță mai lungă decât orice vehicul din istorie. A întrecut numărul de kilometri pe care îl au în total toate drumurile de pe suprafața Pământului. Lungimea totală a drumurilor de pe planetă ajunge la 65 de milioane de kilometri. În comparație, Tesla Roadster trimisă de SpaceX în spațiu a parcurs peste 807 de milioane.