Cum va muri Soarele și planeta noastră odată cu el

Cum va muri Soarele și planeta noastră odată cu el
12:14 11.06.2019

Stelele au un ciclu de viață la sfârșitul căruia mor. Totuși, deși este tot o stea, Soarele ar putea avea o soartă puțin diferită.

Universul cuprinde stele de toate dimensiunile, iar masa acestora condiționează felul în care vor muri.

Stelele cu masă mică sunt cele mai comune: reprezintă între 75% și 80% dintre toate stelele din Univers. Acestea sunt și cele care trăiesc cel mai mult. Au o durată de viață cuprinsă undeva între 150 de miliarde și 100 de trilioane de ani. Astfel, niciuna nu a murit încă, în cele aproape 14 miliarde de la Big Bang.

În Univers, există extrem de puține stele suficient de masive pentru a putea declanșa o supernovă. Aceasta este ultima etapă din ciclul vieții unei stele, o explozie extrem de puternică prin care o stea moare. Doar aproximativ 0,1% dintre stelele din Univers sunt destul de mari pentru a declanșa o asemenea explozie. În urma acesteia rămâne fie o stea neutronică, fie o gaură neagră.

Cum va muri Soarele

Soarele nostru este o stea de mărime medie și, atunci când va muri, va fi ceva fascinant. Se va transforma într-o nebuloasă, și deși asta ar însemna, implicit, și sfârșitul planetei noastre, tot procesul va fi unul spectaculos.

În momentul în care se va termina rezerva de hidrogen din nucleul Soarelui, reacțiile nucleare declanșate în exterior îl vor transforma într-o gigantă roșie. În această fază, va emana o lumină de 200 de ori mai intensă decât cea actuală. Ca rezultat, planetele Mercur și Venus vor fi înghițite de Soare. În proces, Pământul ar urma să fie și el vaporizat.

Ulterior, Soarele se va transforma într-o pitică albă, cam de dimensiunea planetei Pământ. Aceasta va rămâne fierbinte pentru o perioadă lungă de timp și îi va lua cam 14 miliarde de ani să se răcească la o temperatură doar puțin mai caldă de zero grade. Va ajunge apoi o pitică neagră.

Totuși, potrivit cercetătorilor, Soarele nici nu a ajuns la jumătatea vieții încă. Astfel, tot acest scenariul nu ar urma să se întâmple prea curând.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Forbes
Etichete: