Secretul întunecat din spatele inteligenței artificiale

Secretul întunecat din spatele inteligenței artificiale

În ultimii ani, oamenii de știință au creat tot felul de inteligențe artificiale capabile să creeze fețe noi de oameni, dar acestea ascund un secret neașteptat.

Spre exemplu, există un website aparent terifiant care generează fețe umane în mod continuu printr-un algoritm avansat de inteligență artificială. „Această persoană nu există” (ThisPersonDoesNotExist.com) nu are vreun meniu sau buton, iar singurul gest pe care poți să-l faci după ce l-ai accesat este să apeși pe refresh pentru a obține o nouă față umană generată de o inteligență artificială. Mai apoi, mai este și inteligența artificială de la NVIDIA, care poate crea fețe extrem de realiste. Detaliile precum urma rămasă după bărbierit, pistruii și porii sunt atât de convingătoare, încât nu ai avea de unde să știi că în poze nu sunt persoane reale dacă nu ți-ar spune cineva acest lucru.

Problema cu aceste inteligențe artificiale? Ele folosesc pozele unor oameni reali fără consimțământul lor pentru a se antrena. Cel mai notabil exemplu este cel al inteligenței artificiale de la IBM, care a folosit 1 milion de fotografii din conturile publice de Flickr pentru a se antrena, fără a-i anunța însă pe fotografi sau pe oamenii din poze. „Acesta este secretul mic și întunecat al antrenării inteligențelor artificiale”, a subliniat profesorul de drept de la New York University, Jason Schultz. „Cercetătorii pur și simplu apucă orice fotografii sunt disponibile”.

Este îngrijorător felul în care pozele cu fețele oamenilor sunt folosite fără ca aceștia să știe măcar, cu scopul de a antrena inteligențele artificiale – inteligențe artificiale care ar putea fi folosite împotriva omenirii. „Oamenii și-au oferit consimțământul de a-și împărtăși fotografiile într-un ecosistem al internetului diferit”, a explicat co-directoarea de la AI Now Institute, Meredith Whittaker. „Acum sunt distribuiți fără voia lor sau fără știrea lor în antrenamentele sistemelor care ar putea să fi folosite în moduri opresive împotriva comunităților lor”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism