Cum ar fi omenirea afectată dacă Pământul ar fi de două ori mai mare decât e acum

Cum ar fi omenirea afectată dacă Pământul ar fi de două ori mai mare decât e acum

Pământul mustește de viață de miliarde de ani, dar n-ar fi fost așa dacă planeta noastră ar fi arătat diferit. Fiecare aspect geofizic al Pământului este important și lumea ar arăta complet diferit dacă planeta ari fi fost de două ori mai mare decât în prezent.

Probabil, nu de puține ori, te-ai mirat de “cât de mică este lumea” atunci când ai întâlnit pe cineva într-un loc neașteptat. Și, cu siguranță ți-ai dorit măcar o dată să ai mai mult spațiu, pentru că te simțeai sufocat de cei din jur.

Ei bine, dacă Pământul ar fi fost de două ori mai mare decât e în prezent, s-ar putea ca lucrurile să nu mai fi fost la fel de fericite.

Secretul se regăsește în forța gravitației. Ea este fenomenul natural care exercită forță de atracție asupra tuturor obiectelor și ființelor, oricât de grele sau de ușoare ar fi. Totul este atras spre Pământ, chiar și păsările, care par, de multe ori, că sfidează gravitația.

Tot gravitația este cea care ajută planetele să graviteze în jurul Soarelui și a lunilor în jurul lor. Presupunând că Pământul ar fi de două ori mai mare, trebuie menținută aceeași densitate. Dar, asta ar însemna că totul s-ar duba în dimensiuni, atât obiecte, cât mai ales ființe, inclusiv oamenii.

Într-adevăr, probabil că ai avea o casă sau o mașină mai mare și n-ai deranja pe nimeni, pentru că oricum ar fi destul spațiu. Dar, mărimea chiar contează și mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bine.

Forța gravitațională ar fi, de asemenea, de două ori mai puternică, ceea ce înseamnă că greutatea ta corporală ar fi două ori mai mare. Dacă deja ai probleme cu greutate, atunci asta ar fi un adevărat coșmar și ți-ar trebuie de două ori mai mult efort ca să slăbești.

Ca să se întâmple asta, ți-ar trebui de două ori mai multă hrană care să-ți asigure energie și, implicit, să supraviețuiești. Totuși, vederea ți-ar putea fi afectată, din cauza presiunii masive exercitate asupra cutiei craniene, care ar determina deformarea globurilor oculare.

Cum ar fi afectată viața pe Pământ din cauza unei gravitații de două ori mai mari

Teoretic, speranța de viață a organismelor vii ar scădea drastic, pentru că toate organele interne ar suferi modificări cauzate tot de gravitația de două ori mai mare. Inima ar bate din greu și ar fi dificil să urce sângele până la creier. Nici nu-i de mirare. Chiar și ție ți-ar fi greu să ridici până și mâna deasupra capului.

Plantele masive, cum ar fi copacii, s-ar prăbuși din cauza forței incredibile de atracție spre Pământ. Ca să se adapteze, plantele care ne asigură hrana s-ar micșora, dar pentru regnul animal ar fi o problemă. Foametea ar deveni un fenomen global și știm cu toții ce haos se declanșează în lume când populațiile rămân fără resurse. Dar, probabil că am fi prea epuizați că să mai mergem la război.

Selecția naturală ar fi mai dură și doar cele mai puternice plante și animale s-ar adapta. Cu cât un animal ar fi mai mare, cu atât i-ar fi mai greu să supraviețuiască pentru că l-ar face mai greoi și i-ar trebui cantități uriașe de hrană, zilnic.

În timp, poate că omul s-ar adapta. S-ar putea ca viitorilor copii să le crească oase mai dense și mai mari, ca să susțină greutatea corpului, dar ar fi mai scunzi tocmai din cauza gravitației. Am deveni mici și îndesați.

Iar asta nu e tot. Pământul ar deveni mult mai primejdios pentru că ar deveni mult mai călduros din cauza centrului planetei care ar fi mai instabil. Seismele și erupțiile vulcanice ar crește în frecvență și intensitate. Pe scurt, ar fi iadul pe Pământ.

Sursa: What If