16 dec. 2018 | 14:58

De ce nu o să mai ai încredere în nimeni pe internet

ACTUALITATE
De ce nu o să mai ai încredere în nimeni pe internet
Nvidia

Dacă înainte erai suspicios cu privire la străinii cunoscuți pe internet, acum nu vei mai putea avea încredere în aceștia deloc, datorită inteligenței artificiale.

Cercetătorii de la Nvidia au creat, cu ajutorul unei inteligențe artificiale de tip generative adversarial network (GAN) niște fețe extrem de realiste. În trecut, au mai existat încercări de a crea fețe umane cu ajutorul inteligenței artificiale, dar niciodată rezultatele nu au fost atât de realiste. Ce a ieșit poți vedea mai jos – șocant sau nu, niciuna din aceste fețe nu aparține unei persoane reale.

inteligenta artificiala nvidia

O inteligență artificială de tip GAN poate genera imagini în baza unor fotografii reale de la care a învățat. Odată create noile imagini, algoritmul le compară cu originalul. Cercetătorii de la Nvidia au căutat să învețe inteligența artificială o multitudine de stiluri – fețe tinere, bătrâne, cu ochelari, cu diferite tipuri de păr.

Rezultatul, după cum poți vedea, este uimitor. Detaliile precum urma rămasă după bărbierit, pistruii și porii sunt atât de convingătoare, încât nu ai avea de unde să știi că în poze nu sunt persoane reale dacă nu ți-ar spune cineva acest lucru.

Doar pentru distracție, cercetătorii au pus algoritmul să genereze și imagini cu pisici. Rezultatele sunt și aici bune, deși nu la nivelul celor de mai sus:

inteligenta artificiala pisici

Cei de la Nvidia au încercat și anul trecut să creeze hun generator de portrete realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Rezultatele nu au fost însă la fel de realiste ca acum, fețele părând distorsionate și nenaturale. Mai mult, rezoluția acelor imagini lăsa și ea de dorit.

Oricât de fasinant ar fi ce au făcut cercetătorii de la Nvidia, rămâne o problemă. Cum ne vom putea da seama în viitor de ce fotografii sunt reale și ce fotografii au fost create de inteligența artificială? Dacă lucrurile continuă în ritmul de acum, falsurile vor ajunge imperceptibile de realitate.