Scandalul dintre Huawei și Trump s-a văzut la vânzări: cine vinde cele mai multe telefoane

Scandalul dintre Huawei și Trump s-a văzut la vânzări: cine vinde cele mai multe telefoane

Era doar o chestiune de timp până când scandalul dintre Huawei și Statele Unite să se reflecte în vânzările de telefoane, iar inevitabilul s-a văzut în vânzările pe cel de-al doilea trimestru din acest an.

În teorie, Trump a mai relaxat un pic presiunea pe care a pus-o pe Huawei în urmă cu câteva luni, iar companiile americane precum Google sau Qualcomm au voie să colaboreze cu chinezii. Singura limitare constă în faptul că sunt interzise transferurile de tehnologie care ar putea influența securitatea națională a Statele Unite ale Americii. Deși formularea este destul de abstractă, ideea de bază este că vor exista în continuare telefoane Huawei cu Android, iar acesta este cel mai important aspect al întregii ecuații.

Revenind însă la situația din piață, Kantar a publicat statisticile referitoare la vânzările de telefoane mobile pe cel de-al doilea trimestru din 2019. Deși Huawei se laudă în continuare cu o creștere față de aceeași perioadă din 2018, victoria este doar aparentă. Comparativ cu primul trimestru din 2019, chinezii au înregistrat o scădere de 1,9%. Lovitura gravă s-a văzut însă între mai și iunie, când s-a observat o scădere bruscă a vânzărilor cu 9%. Din acel moment, utilizatorii nu au mai fost foarte relaxați în a se orienta către un telefon al producătorului asiatic.

În mod previzibil, cineva trebuie să profite de pe urma scandalului, iar de această dată, a fost vorba de Samsung și Xiaomi. Ca referință, este important de reținut că valorile procentuale menționate mai sus pentru Huawei ar fi fost mult mai îngrijorătoare, dar au ajutat vânzările înregistrate de producător în China. În cel de-al doilea trimestru din acest an, 46,1% dintre toate smartphone-urile comercializate în acea țară au fost Huawei sau Honor, două branduri care activează sub același patronaj.

Ca o notă de subsol interesantă a noului studiu în materie de vânzări, Motorola are 8,1% din piața de mobile. Creșterea spectaculoasă s-a datorat interesului global pentru Motorola E5 Play și G6 Plus. În același timp, Apple iPhone Xr a devenit cel mai bine vândut smartphone de pe teritoriul Statelor Unite.