Racheta lui Elon Musk care ar putea duce oameni spre Lună

Racheta lui Elon Musk care ar putea duce oameni spre Lună

Unul dintre cele mai îndrăznețe visuri ale lui Elon Musk este să trimită oameni pe Marte. Ar putea contribui chiar la trimiterea acestora pe Lună.

NASA ar putea folosi o rachetă a companiei SpaceX a lui Elon Musk pentru o viitoare misiune cu echipaj spre Lună.

Până acum, cea mai bună modalitate prin care NASA părea să poată trimite oameni pe suprafața Lunii părea a fi racheta Space Launch System. Aceasta ar fi „injectat” direct nava spațială Orion pe Orbita Lunii.

Totuși, Jim Bridenstine, administrator NASA, a anunțat o altă opțiune: racheta Falcon Heavy construită de SpaceX. Acest plan pare să poată reuși să pună oameni pe Lună până în 2024.

SpaceX spune că racheta sa poate îndeplini orice standard impus de Ministerul Apărării american. Oricât de mare ar fi satelitul și indiferent de orbita pe care forțele militare vor să îl trimită, Falcon Heavy este capabilă să ducă misiunea la bun sfârșit.

Cea mai bună versiune a rachetei costă aproximativ 150 de milioane de dolari.

Dificultățile călătoriei spre Lună

William Gerstenmaier, chief of human spaceflight, încă nu susține cu totul această abordare a călătoriei pe Lună. Asta din cauza unor detalii tehnice.

Bridenstine spune că vor avea nevoie de timp și bani și există și riscuri pentru trimiterea astronauților pe suprafața Lunii. Totuși, până în 2024 este destul timp pentru modificări, mai crede acesta.

Există mai multe lucruri care trebuie luate în considerare. Pe de o parte, Bridenstine spune că racheta SLS este încă opțiunea pe care NASA o preferă. Totuși, lansarea acesteia pe Lună a fost amânată până cel puțin în 2020. Mai mult, nu există nicio garanție că va fi gata de zbor până atunci.

NASA cheltuiește anual aproximativ 2,6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea rachetei SLS.

Bridenstine a folosit ca argument o declarație a lui Mike Pence, vicepreședintele SUA. Acesta spunea că scopul de a ajunge pe Lună este mult mai important decât sunt mijloacele.

Sursa: Ars Technica