De ce vor cercetătorii să creeze roboți cu creier de insectă

De ce vor cercetătorii să creeze roboți cu creier de insectă

Trăim într-o epocă în care cel puțin săptămânal mai auzi câte o știre despre vreun robot. Săptămâna asta este vorba despre roboții cu creier de insectă de la Pentagon.

Unitatea responsabilă de noile tehnologii de la Pentagon vrea să folosesască creierul insectelor pentru a controla roboții. Motivul? Acest lucru ar putea da naștere la noi modele de inteligență artificială și ar putea să ajute la explorarea conceptului de conștiință.

„Natura a forțat asupra acestor insecte o miniaturizare drastică și o eficiență a energiei, unele din ele având doar câteva sute de neuroni […], menținând în același timp funcțiile de bază”, arată un document de la Pentagon. „Mai mult, aceste organisme probabil sunt capabile să arate o subiectivitate crescută a experienței”. Mai departe, documentul sugerează că „până și insectele mici au experiențe subiective, primul pas către un concept de conștiință„.

Între timp, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenție faimoasă pentru finanțarea de proiecte (cum a fost cel care a dus la înființarea internetului) și pentru faptul că reprezintă o ramură de cercetare esențială pentru armata Statelor Unite ale Americii, plănuiește să creeze interfețe care să poată programa creierele soldaților. Cercetătorii de la DARPA ar fi interesați să creeze o conexiune între computere și creierele oamenilor și animalelor.

„[Cei de la DARPA] ar putea injecta memoria utilizând codurile neurale precise pentru anumite abilități”, a explicat directorul de cercetare pentru vindecarea minții și corpului de la DARPA, Justin Sanchez. „Dacă știu codurile neurale ale unui om, aș putea să ofer acel cod neural altei persoane? Cred că se poate”.

Astfel, DARPA și-a propus să ofere 1 milion de dolari companiei care va reuși să facă ceva cu ideea creierelor de insecte implementate în roboți. Câștigătorul va trebui să conducă un studiu de fezabilitate cu privire la maparea sistemului central de inteligență al insectelor. Mai apoi, va trebui să creeze o platformă care să demonstreze conceptul și care să folosească creierul insectei pentru a crea echipamente hardware cu inteligență artificială mai bune.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: