Primul robot care învață despre norme sociale și proprietate

Primul robot care învață despre norme sociale și proprietate

Acum avem primul sistem robotic capabil să înțeleagă cât de cât normele sociale și de proprietate, mulțumită unui studiu condus de o echipă de cercetători de la Yale University.

Roboții devin din ce în ce mai întâlniți, iar asta înseamnă că trebuie să îi învățăm să comunice cu noi într-un mod eficient și cumsecade deopotrivă. La urma urmei, când vine vorba de interacțiunile umane, un aspect important este înțelegerea normelor sociale și morale și punerea lor în aplicare.

Normele de proprietate sun acele norme sociale care ne ajută să ne comportăm corect în spațiile împărțite cu alte persoane. Explicarea acestora unui robot ar putea fi una din multele chei către interacțiuni mai bune cu oamenii.

„Laboratorul meu de cercetare se concentrează pe construirea de roboți cu care le este oamenilor ușor să interacționeze”, a explicat unul din cercetătorii din spatele studiului, Brian Scassellati. „O parte din această muncă este reprezentată de analizarea felului în care putem învăța mașinăriile despre concepte sociale normale, lucruri care sunt esențiale pentru noi, ca oameni, dar care nu sunt mereu subiectele care atrag cea mai multă atenție. Înțelegerea [conceptelor] despre proprietatea obiectelor, permisiuni și obiceiuri este unul din aceste subiecte care nu au primit prea multă atenție, dar care vor fi critice pentru felul în care mașinile operează în casele, școlile și birourile noastre”.

Sistemul dezvoltat de cercetători pentru a învăța roboții norme sociale și de proprietate combină atât învățarea prin reguli explicite, cât și prin inducție în urma exemplelor. „Cheia […] a fost combinarea a două tipuri diferite de reprezentări ale învățării automate, una care învață din aceste reguli explicite, simbolice, și una care învață din fragmente mici de experiență”, a zis Scassellati. „Reușind să facem aceste două sisteme să funcționeze împreună este ceea ce face totul să fie  provocator, și într-un final, de succes„.

În continuare, echipa de cercetători speră să construiască roboți care interacționează într-un mod natural cu oamenii, acest studiu fiind doar o piesă din marele lor puzzle..

Sursa: Tech Xplore