Cât de rapidă este a doua rețea 5G din Europa și la ce să te aștepți în România

Cât de rapidă este a doua rețea 5G din Europa și la ce să te aștepți în România

În Marea Britanie a apărut prima rețea 5G, a doua din Europa, iar vitezele de descărcare sunt semnificativ mai mari decât cele de pe 4G.

Operatorul britanic EE a dat drumul la prima rețea 5G din Marea Britanie și cetățenii au acces la viteze mari în orașe precum Londra, Edinburgh, Cardiff, Belfast, Birmingham și Manchester. Rețeaua din Regatul Unit este a doua din Europa, după Elveția, și a patra din lume după cea din Coreea de Sud și SUA.

Pentru moment, conectivitatea 5G va fi limitată la aceste orașe. Rivalul Vodafone plănuiește să-și lanseze propria rețea 5G în Marea Britanie în luna următoare.

Cei de la The Verge au mers pe străzile Londrei pentru a testa rețeaua. Au testat vitezele de descărcare și încărcare atât pe 4G, cât și pe 5G, iar diferențele sunt mari.

În medie, viteza pe 5G a fost de 200 Mbps, de vreo 10 ori mai mare decât cea de pe 4G, ce s-a situat undeva la 25 Mbps. Iar în acest moment, rețeua 5G nu este utilizată la potențialul maxim.

Cum variază viteza de descărcare pe rețelele 5G

Vitezele diferă pe rețeaua 5G în funcție de locul în care te afli. Pe stradă poți atinge viteze de 220 Mbps, iar într-un local din apropiere, această performanță scade la 60 Mbps.

Tom Warren de la Verge spune că semnalul a fost unul consistent și că nu a avut probleme de conectivitate. Totuși, partea proastă, în acest moment, este faptul că viteza de upload sau de încărcare este aceeași ca și pe 4G. Cea mai mare viteză de upload pe care a atins-o a fost de 33 Mbps.

Operatorul EE spune că va adăuga noi antene 5G, iar viteza de descărcare ar trebui să fie cu 100 și 150 Mbps mai mare decât viteza de pe 4G. Nu au menționat nimic de upload.

Eduard Lucian Lovin, vicepreședinte ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), a spus că România este pregătită, dar parțial.

Licitația pentru spectru se va desfășura în acest an și din ianuarie 2020 am putea experimenta viteze 5G și în România. La ce să ne așteptăm? În teorie, viteza internetului 5G este de 100 de ori mai mare decât în cazul rețelei 4G. Cel mai probabil, cel puțin la început, viteza de descărcare va fi de 10 ori mai mare decât în prezent.

În acest moment, pe Orange 4G poți atinge o viteza de download de cam 30-40 Mbps (în clădire) sau o viteză chiar și de 100 Mbps pe stradă. Este de așteptat ca pe 5G aceste viteze să crească la 300-400 Mbps, poate chiar mai mult.

Cei care vor să încerce rețeaua viitorului trebuie să folosească OnePlus 7 Pro 5G. Samsung S10 5G, Oppo Reno 5G și LG V50 ThinQ 5G vor fi disponibile în Marea Britanie din luna iunie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge
Etichete: