A bătut toate recordurile: cât a rezistat în orbită avionul spațial X-37B

A bătut toate recordurile: cât a rezistat în orbită avionul spațial X-37B

Aeronava X-37B a Forțelor Aeriene americane se laudă cu foarte multe performanțe nemaiîntâlnite, deși proiectul continuă să fie un mister pentru cei mai mulți oameni.

Dintr-un abuz de mândrie al US Air Force, a ajuns online informația că un avion spațial al americanilor a rezistat în zbor 718 zile. Acesta este un record din multe puncte de vedere, dar nu este foarte clar cum a fost posibilă performanța înregistrată de X-37B, pentru că abilitățile acelei aeronave sunt, în mare parte, un mister.

Ca pachetul să fie complet, nici măcar până la această oră, avionul nu a aterizat și nici nu plănuiește să aterizeze prea curând. Aparent, el se află într-o misiune secretă, iar locația sa exactă în orbită nu a fost făcută publică. Cu toate acestea, astronomii amatori și-au făcut un obicei în a le urmări cu telescoapele.

Avionul spațial X-37B a ajuns de mai multe ori în spațiu în ultimul deceniu, iar perioada petrecută în orbită a fost mai mare de fiecare dată. Dintre cele cinci avioane lansate în trecut, niciunul nu s-a apropiat de performanța celui mai recent experiment.

Actuala misiune nu are stabilită data încheierii, nava urmând să se se întoarcă atunci când își va realiza toate obiectivele, a spus un purtător de cuvânt al US Air Force. Aceste obiective sunt, însă, un secret bine păzit. Exită totuși speculații că, printre ele, se numără activități de spionaj și testarea de arme spațiale.

Singurul lucru sigur este că armata americană le folosește pentru dezvoltarea unei tehnologii de refolosire a navetelor spațiale. Aeronavele X-37B arată precum niște navete spațiale în miniatură pentru că de acolo și-au luat inspirația și o mare parte a modului de funcționare. Sunt lansate în orbită cu ajutorul unor rachete de mare putere, iar când își termină misiunea, aterizează pe o pistă, precum un avion obișnuit.

Avioanele spațiale sunt și menite să desfășoare ”experimente” ce ”pot fi aduse înapoi pe Pâmânt și examinate” după ce misiunea se încheie, a spus maiorul William Russell, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA. Natura acestor experimente este, în mod evident, necunoscută.

Ca referință, numele aeronavei care se laudă cu 718 zile pe orbita pământului, fără întrerupere, esite OTV-5 și a fost lansată în septembrie 2017 cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9. X-37B a fost proiectată de Boeing pentru Forțele Aeriene ale SUA. Are o lungime de 8,8 metri, o amploare a aripilor de 4,6 metri și o înălțime de 2,9 metri. Greutatea totală din momentul lansării este de 4,9 tone.

Citește și:
Sursa: CNN