19 apr. 2019 | 15:00

PLAYFILM „The Curse of La Llorona” este un amalgam de superstiții și legende

FEATURE
PLAYFILM

„The Curse of La Llorona” este cel mai recent film din universul Conjuring, din care fac parte primele două filme „The Conjuring”, „Annabelle”, „Annabelle: Creation, „The Nurse” și „The Nun”. După cum era de așteptat poate, urmează aceeași structură specifică celorlalte filme care îl preced – iar asta poate fi reconfortant (dacă ești familiar cu universul Conjuring) sau un clișeu obosit (dacă vrei pur și simplu să vezi un film horror).

Blestemul femeii care plânge (The curse of La Llorona) se bazează pe o legendă mexicană care spune că La Llorona este fantoma unei femei care și-a înecat copiii în râu, apoi a fost cuprinsă de remușcare și s-a sinucis, iar de atunci plânge în timp ce încă își mai caută odraslele. Dacă o întâlnești, vei avea ghinion. Nu există dovezi care să ateste evenimentele care au inspirat legenda, dar unii părinți din Mexic încă își mai sperie copiii că vine La Llorona (femeia care plânge) atunci când nu sunt cuminți.

Despre ce este vorba în „The Curse of La Llorona”

the curse of la llorona

În film, blestemul se abate asupra Annei, care are doi copii (Chris și Samantha). Femeia care plânge (La Llorona) i-a luat în vizor și crede că sunt ai ei, așa că vrea să îi înapoi, numai că nu o ajută nici aspectul fizic, nici reputația. Arată ca o fantomă, e îmbrăcată complet în alb, atingerea ei arde și mai și lasă în urmă o dâră de lacrimi. Cu alte cuvinte, nu o vrei prin preajmă, mai ales dacă ești copil.

În momentul în care își dă seama că are de-a face cu o forță malefică, Anna încearcă să găsească ajutorul în Biserică, numai că Plângăcioasa nu e orice fel de fantomă, e una dintr-alea rele de tot, la care se bagă doar foștii preoți, care au întors spatele Bisericii, dar nu și lui Dumnezeu. Da, detaliile astea sunt din film și da, părintele Rafael Olvera a devenit șaman și s-a apucat să vâneze de unul singur spiritele rele. Dar nici măcar el nu a avut onoarea de a o cunoaște personal pe Llorona.

Experiența îl ia pe nepregătite, chiar dacă părintele a mai investigat cazuri în care Llorona a omorât copii și a cules probe de la fața locului mai ceva ca polițiștii criminaliști. El trebuie să o ajute pe Anna să își protejeze cei doi copii, în lipsa soțului decedat.

„The Curse of La Llorona” putea fi bun, dar se pierde pe drum

Blestemul femeii care plânge putea fi un film de groază bun. A pornit de la o legendă mexicană, iar legendele mexicane sunt dintre cele mai înfiorătoare din lume. Pelicula s-a pierdut însă într-un amalgam de mituri, superstiții, tradiții și ritualuri care la un moment dat au devenit absurde.

Atmosfera filmului este plină de suspans, dar nu suficient cât să te țină încordat pe scaun când îl privești. Unde nu mai punem că scepticismul Annei și al copiilor cu privire la șaman sunt duse până la punctul în care acesta din urmă se simte dator să rostească un „ta-daaa”, după una dintre reușitele sale în ale descântatului.

Așadar, spaimă cam puțină, la care se adaugă un strop de comedie și legendă mexicană, ceea ce face din „The Curse of La Llorona” un film de groază decent, pe care nu știi de ce l-ai văzut, dar nici nu îți pare rău.

Aș putea spune că înainte de începutul filmului, în sala de cinema s-a petrecut cel mai înfiorător moment al serii. O fată costumată în La Llorona s-a plimbat printre rânduri, spre amuzamentul unora și spaima altora. În lumina blitz-urilor de la telefoane, imaginea a fost aproape de nota 10. Un pic de pasiune pentru interpretarea artistică și ar fi fost perfect. Mai ales că Plângăcioasa aia din sală mi-a călcat prietenul pe picior când a trecut pe rândul nostru.

Poți urmări „The Curse of La Llorona” în cinematografele din țară începând cu 19 aprilie.