Armata americană va folosi realitatea augmentată împotriva inamicilor

Armata americană va folosi realitatea augmentată împotriva inamicilor
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
15:44 08.04.2019

Realitatea augmentată nu este neapărat o tehnologie nouă, dar armata Statelor Unite ale Americii pare să profite la maximum de aceasta.

Armata Statelor Unite a plătit 480 de milioane de dolari către Microsoft pentru a-și echipa soldații cu tehnologia HoloLens. Armata SUA a lansat apoi IVAS (Integrated Visual Augmentation System), o versiune modificată a Microsoft HoloLens 2.

Astfel, armata ar urma să-și îmbunătățească performanța prin sporirea abilității de a detecta și a lupta cu dușmanul. De asemenea, dispozitivele vor ajuta soldații să se antreneze mai bine.

Spre deosebire de realitatea virtuală, care transportă purtătorul într-un univers alternativ, realitatea augmentată suprapune elemente digitale peste imaginile din lumea reală.

Headset-ul de realitate augmentată dezvoltat de armată este foarte similar cu varianta comercială. Totuși, diferența stă în camera de termoviziune FLIR. Tehnologia IVAS oferă în plus și o imagine termică. Aceasta face vizibilă poziția celorlați de pe câmpul de luptă, chiar și în condiții nefavorabile. Astfel, soldații pot vedea mult mai ușor inamicii chiar și pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate scăzute. Prin fum, de exemplu.

Headset-ul armatei funcționează relativ simplu. Cei care poartă dispozitivul văd o hartă care le arată atât locația lor, cât și pe cea a celorlalți soldați care poartă device-ul IVAS. În timp ce se deplasează, soldații pot vedea și poziția cunoscută a inamicilor.

Jurnalistul CNBC care a testat dispozitivul a asemănat experiența cu cea a unui joc de Call of Duty.

Realitatea augmentată, viitorul armatei americane

Versiunea actuală a tehnologiei IVAS este prea mare pentru căștile soldaților. Armata lucrează la noi moduri prin care să îi reducă dimensiunea. Realitatea augmentată va fi parte a echipamentului fiecărui soldat.

Ar putea micșora sistemul suficient de mult încât să ajungă de mărimea unor ochelari de soare, în următoarele șase luni, potrivit unuia dintre liderii armatei. Mii și mii se soldați vor folosi tehnologia IVAS pe câmpul de luptă până în 2022.

„De îndată ce tehnologia este consolidată și gata pentru a fi folosită în război, suntem gata să o lansăm”, a declarat Michael Crosby, Command Sergeant Major.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI