RCA mai scump: cât vei plăti, în funcție de vârstă și de mașină

RCA mai scump: cât vei plăti, în funcție de vârstă și de mașină

RCA s-ar putea scumpi în următoarele luni. Cei mai afectați șoferi sunt cei tineri, considerați cu mai puțină experiență. RCA mai ieftin vor plăti, surprinzător, cei cu motoare puternice.

Probabil că te-ai obișnuit deja că orice an vine cu scumpiri, iar polița RCA n-a făcut niciodată rabat de la regulă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe site tarifele de referință pentru această categorie de asigurări care se vor aplica şi la care vor trebui să se raporteze asigurătorii începând cu luna martie.

În mare parte, sunt vești proaste pentru șoferi. Polițele RCA se scumpesc pentru aproape toți șoferii, iar în unele cazuri, scumpirile ajung și la 30% față de valorile din anul precedent.

Sunt și conducători auto care au motive de bucurie, în mod surprinzător, cei care dețin mașini cu motor cu capacitate cilindrică mare pentru că în România toate merg pe dos.

Poliția RCA: cine plătește mai mult și cine plătește mai puțin

Șoferii care vor simți cel mai mult creșterea poliței RCA vor fi cei cu vârstă sub 30 de ani și care dețin autoturisme cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.800 și 2.000 cmc. Aceștia ar putea scoate din buzunar cu până la 361 de lei mai mult decât anul trecut, conform datelor furnizate de ASF.

Chiar dacă ai sub 30 de ani și deții o mașină cu capacitate cilindrică de 1.200 cmc, tot vei plăti cu aproape 100 de lei mai mult față de anul trecut.

Singurii șoferi care au de câștigat de pe urma noilor tarife vor fi cei cu mașini cu motoare puternice, de peste 2.500 cmc. Aceștia ar putea plăti și cu 600 de lei mai puțin față de tariful din 2018.

În orice caz, tarifele de referință sunt doar orientative, pot exista și cazuri în care unii șoferi să plătească la fel ca anul trecut sau mai puțin, chiar dacă dețin mașini cu motoare mici și medii și au între 30 și 40 de ani. Să nu uiți că tariful se stabilește și în funcție de bonusuri. Cu cât ești mai „curat”, adică n-ai produs accidente, cu atât ai șansa să plătești cât trebuie.

Dar, repet, toate aceste costuri sunt orientative, dar, asiguratorii vor ține cont de ele atunci când vei plăti polița RCA.

Pentru mai multe detalii, poți consulta AICI tarifele de referință.

Citește și: