De unde vine răul de mașină și cum să îl previi

De unde vine răul de mașină și cum să îl previi

Mai mulți oameni au rău de mașină – unii mai puțin, alții atât de mult încât le strică vacanțele. Acest rău de mașină este cauzat de o disfuncție în zonele din creier care se ocupă de echilibru.

Percepția mișcării de orice fel poate să aducă simptome de rău, printre care amețeală, greață, vomă, salivă excesivă, respirație rapidă și transpirații reci. Din fericire, există mai multe strategii și medicamente pe care le poți folosi pentru a preveni răul de mașină.

Atunci când ne mișcăm, mai mulți senzori din urechea noastră mijlocie, din membre și din ochi trimit informații spre centrul de echilibru din creier, pentru a ne putea orienta mai bine. Când aceste surse de informație intră într-un aparent conflict, putem experimenta rău de mișcare.

Astfel, o călătorie cu mașina pe un drum alambicat sau cu barca pe ape învolburate, capul și trupul se mișcă în moduri neașteptate, în două sau mai multe axe în același timp, pe măsură ce accelerația și rotația își fac de cap. Laolaltă, toți stimulii pot aduce un episod de rău de mișcare.

Susceptibilitatea la răul de mișcare crește odată cu vârstă, iar femeile par să fie mai predispuse decât bărbații la această problemă. Există, desigur, și o influență genetică, și de multe ori apare când persoana afectată are un istoric de migrene.

Dacă suferi de rău de mișcare, atunci e bine să stai pe locul din față în vehicule, să citești când te afli pe drum, să stai cu fața spre direcția de mers și să stai la etajele superioare în vapoare. Există medicamente anti-emetice care ajută cu simptomele răului de mișcare, dar au ca efect secundar starea de somnolență. Ea devine periculoasă doar în cazurile în care sunt luate și anti-depresive în același timp (cum ar fi morfina, oxicodona și codeina), alcool sau pastile de somn.

Citește și: