Analgezicul mai puternic decât morfina te scapă și de alte dependențe

Analgezicul mai puternic decât morfina te scapă și de alte dependențe
Sursa foto: painuk.org

Dependența de analgezice poate influența speranța de viață, mai ales în Statele Unite unde oamenii se confruntă cu o adevărată problemă națională.

Cercetătorii americani lucrează la un compus chimic experimental, testat până în prezent pe animale, care ar putea fi soluția pentru oamenii care au disperată nevoie de aceasta.

Numit AT-121, medicamentul este mai puternic și decât morfina când vine vorba de ameliorarea durerii. Deocamdată, acesta nu produce efecte secundare și, cel mai important, nu dă dependență.

Cercetătorul Mei-Chuan Ko de la Centrul medical baptist Wake Forest spune că medicamentul a fost eficient în blocarea potențialului abuz al prescripției de opioide și speră că ar putea fi folosit atât pentru a trata durerea, cât și pentru abuzul de opioide.

Ko și colegii săi au dezvoltat AT-121 în încercarea de a găsi o moleculă care să poată acționa asupra a doi receptori cheie din creier: receptorul pe care opioidele și analgezicele îl țintesc în general și cel care reglează diferite activități ale creierului, inclusiv sentimentul de dependență.

„Am dezvoltat AT-121 care combină ambele activități într-o singură moleculă. Credem că este o strategie farmaceutică mai bună decât două medicamente care să fie combinate”, consideră Mei-Chuan Ko.

Primele rezultate ale studiului sunt pozitive. Medicamentul a fost testat pe maimuțe rhesus și părea că ameliorează durerea așa cum o face morfina, însă cu o doză de 100 de ori mai mică.

De asemenea, a făcut acest lucru fără să dea dependență și, mai mult decât atât, atunci când a fost administrat animalelor cu dependență de opioide, a redus nivelul dependenței. Dovezile sugerează că medicamentul experimental ar putea să trateze durerea și să te scape de alte dependențe.

Desigur, asta s-ar întâmpla presupunând că tratamentul ar funcționa la fel de bine pe omeni. Cu toate că nu există nicio garanție în acest sens, cercetătorii sunt încrezători în munca viitoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: