25 mart. 2019 | 07:38

PS4 Remote Play: cum te joci jocuri de PlayStation pe PC, Mac, iPhone și Android

ACTUALITATE
PS4 Remote Play: cum te joci jocuri de PlayStation pe PC, Mac, iPhone și Android

Din curiozitate și pentru a vedea cât de bine funcționează streamingul de jocuri în confortul căminului, m-am jucat câteva jocuri de PS4 pe Mac și iPhone prin PS4 Remote Play. Mecanismul de împerechere, performanța și restricțiile sunt aceleași și dacă folosești un Android sau PC cu Windows.

În urmă cu câteva săptămâni, scriam o știre despre lansarea suportului pentru PS4 Remote Play pe iOS și Android. Tehnologia este departe de a fi nouă și, cel puțin pe PC-uri cu Windows și Mac există de câțiva ani. Am uitat însă de ea și, pentru că nu am avut un PlayStation 4 până în urmă cu aproximativ un an, nici nu am avut ocazia să o testez. Știrea respectivă mi-a adus însă aminte de tehnologia cu pricina și mi-a dat o idee de articol.

Într-un timp relativ scurt, am testat cum funcționează PS4 Remote Play pe laptop și telefon. Întâmplarea face că am un MacBook Pro Late 2016 și un iPhone X. Mecanismul de împerechere și performanța sunt însă similare pe Windows și Android. Mai mult decât, având în vedere cerințele hardware și impactul streamingului asupra laptopului, concluzia este că e mai important routerul din casă, decât un sistem performant sau un telefon de ultimă generație.

Cerințe de sistem pentru PS4 Remote Play: ce telefoane și sisteme sunt compatibile

În primul rând, PS4 Remote Play funcționează doar în interiorul căminului, în aceeași rețea wireless. Nu poți să te joci jocuri de PlayStation când ești în tren sau avion, în timp ce consola ta este acasă. Îți trebuie în schimb o rețea wireless rapidă. Dacă întâmpini probleme pe partea de fluență a experienței, sunt șanse semnificative ca problema să fie derivată din router, mai mult decât din telefon sau laptop.

Trecând însă peste aceste detalii, pentru PS4 Remote Play pe iOS, ai nevoie de un iPhone 7 sau mai nou, un iPad de generația a șasea sau un iPad Pro de generația a doua. Pagina de suport pentru Remote Play pentru Android nu a fost încă actualizată și, dacă nu ai ști, ai crede că sunt suportate doar telefoane Xperia de top. Nu este așa. Dacă ai un telefon bun din ultimii doi ani cu platforma Google, ar trebui să te poți juca în tihnă.

Ca posesor de Mac, pentru PS4 Remote Play ai nevoie de un computer cu minim Core i5-520M la 2,4GHz, 2GB de RAM și 40MB de spațiu pentru instalarea utilitarului de streaming.

Utilizatorii de sisteme cu Windows au nevoie de Windows 8.1 sau Windows 10 pe 32 sau 64 de biți. Un procesor Intel Core i5-560M la 2,67GHz sau un Core i5-2450M la 2,5GHz împreuntă cu 2GB RAM și 100MB de spațiu sunt de suficiente.

Indiferent dacă ai un PC sau Mac, îți trebuie un port USB liber pentru a-ți conecta controllerul Dual Shock la sistem. Îți va fi recunoscut instant și nu trebuie să instalezi vreun driver special. Din păcate, dacă vrei să scapi de firul microUSB – USB Type-A, ai nevoie de un adaptor contra cost. Acesta este intitulat adaptor Wireless USB Dual Shock 4 PS4 și costă aproximativ 110 lei. Nu am avut ocazia să testez unul, dar ar trebui să fie la fel de simplu de utilizat precum soluția cu fir.

Cum îți conectezi laptopul la PlayStation 4 prin PS4 Remote Play

PS4 remote play imperechere

Dacă vrei să te joci jocuri de PlayStation 4 pe PC sau Mac îți trebuie un instrument software gratuit intitulat PS4 Remote Play. Acesta este descărcabil de la această adresă. Are doar câțiva MB și se instalează în câteva momente fără să fie nevoie să fii atent să debifezi ceva sau să schimbi vreun parametru în asistentul de instalare.

La prima pornire, ți se va cere să-ți conectezi controllerul de PS4 la laptop sau desktop. Dacă ai un singur controller Dual Shock 4 în casă, sfatul meu este să nu faci acel gest imediat. Întâi, trebuie să generezi un cod numeric unic de împerechere, precum cel din captura de ecran de mai sus.

În acest scop, de pe PlayStation 4, în meniul principal al consolei, intră la Setări sau Setttings. Accesează secțiunea Remote Play Connection Settings. Activează prima bifă din partea de sus a ecranului intitulată Enable Remote Play. Un pic mai jos, în același meniu, există o funcție intitulată Add Device. Accesează și imediat îți va fi servit un cod numeric format din opt cifre. Acel cod va rămâne pe ecran cinci minute, deci ai timp suficient să finalizezi procesul de împerechere.

Conectează controllerul Dual Shock 4 la laptop și apasă pe Options pe gamepad pentru a iniția împerecherea. În teorie, progrămelul de pe sistem încearcă să-ți identifice consola în rețea, dar eu nu am avut foarte multă răbdare și am optat pentru Register Manually. Am tastat codul afișat pe ecranul de la PS4, am apăsat pe Register și, după câteva secunde, am putut vedea interfața de PlayStation 4 pe ecranul laptopului, la fel ca în captura de mai jos.

ps4 remote play pe mac

Prima experiență a fost surprinzătoare. Am putut naviga impecabil prin meniul consolei și nu am întâmpinat niciun fel de probleme. Dacă vrei să sporești rezoluția de streaming sau numărul de cadre pe secundă, preferabil luând în calcul performanța sistemului tău, o poți face din instrumentul PS4 Remote Play, înainte să te conectezi la consolă.

ps4 remote play configurare

În partea de jos a ferestrei respective, fă click pe Open Preferences. Aceștia sunt singurii parametrii pe care îi poți ajusta în aplicație. La resolution, implicit este 540p. Sfatul meu este să faci un experiment cu 1080p, dacă ai un PS4 Pro sau 720p, dacă ai un PlayStation 4 standard sau slim. Din nou, pe bază de experiment, poți seta Frame Rate-ul pe High sau îl poți lăsa pe Standard.

Este important de reținut că procesul de împerechere destul de elaborat de mai sus trebuie executat o singură dată. O consolă poate fi împerecheată cu mai multe dispozitive simultan, precum un laptop și un telefon, dar nu te poți juca de pe două în același timp.

Cum îți conectezi telefonul sau tableta la PlayStation 4 prin PS4 Remote Play

PS4 Remote Play imperechere iOS

În funcție de dispozitivul mobil pe care îl ai în dotare, este important de reținut că te poți juca prin PS4 Remote Play atât pe tablete și telefoane cu iOS, cât și cu Android. În acele momente, ar fi ideal să-ți împerechezi dispozitivul mobil cu un controller Dual Shock 4 sau alt gamepad compatibil, dar experiența de gaming este decentă și în cazul în care folosești un gamepad-ul virtual, afișat pe ecranul telefonului.

Nu m-am jucat foarte mult pe telefon și îmi dau seama că experiența variază foarte mult de la un titlu la altul în privința controllerului virtual, dar acela există și este bun.

Revenind însă la împerecherea efectivă, în primul rând, ai nevoie de aplicația PS4 Remote Play. Aceea este disponibilă pentru descărcare de aici, dacă ai un iPhone sau iPad și de aici, pentru orice gadget cu Android. Dacă ai interfața terminalului în limba română, interfața programului cu pricina va fi de asemenea în română, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus.

La fel ca în cazul procesului de împerechere dintre un PC sau Mac și PlayStation 4, trebuie să generezi în prealabil un cod de împerechere din meniul consolei la Settings – Remote Play Connection Settings – Add Device. Pornește aplicația și apasă pe Începere sau Begin. Lasă utilitarul să-ți găsească consola în rețea. Dacă procesul automat eșuează, tastează codul numeric de opt cifre afișat pe ecranul consolei. După doar câteva secunde, ar trebui să ajungi în ecranul principal al consolei.

Remote Play uncharted pe iPhone

Întoarce telefonul pentru ca interfața consolei să-ți ocupe întregul ecran. Inițial, te vei confrunta cu un scurt tutorial ca să înțelegi cum funcționează gamepad-ul virtual. Ca referință, în sesiunile de gamplay, butoanele dispar de pe ecran după câteva secunde în care nu ai interacționat cu ele.

În așa fel, te poți concentra pe un element din joc pe care, poate, nu îl vezi altfel. În funcție de raportul de aspect al telefonului, s-ar putea să vezi două benzi negre pe lateralele ecranului. Din păcate, PS4 randează conținut în 16:9 și din ce în ce mai puțin telefoane mai au respectivul raport de aspect. În orice caz, jocurile arată foarte bine și ar trebui să se reflecte într-o sesiune de gameplay pe cinste.

De ce recomand PS4 Remote Play și îmi pare rău că nu am profitat de el până acum

Remote Play ecran principal ios

Din momentul în care ai activat PS4 Remote Play și ți-ai împerecheat sistemul sau telefonul, pur și simplu, funcționează pentru totdeauna. Dacă obișnuiești să-ți ții consola în Rest Mode și nu să o închizi complet, prin PS4 Remote Play îți poți porni consola de la distanță chiar și dacă ești în pat, cu laptopul în brațe. Te poți juca câteva ore și, după aceea, o poți pune din nou în Rest Mode.

Ar fi fost ideal să pot împerechea controllerul de PS4 cu Mac-ul fără fir și fără să achiziționez un adaptor USB dedicat. Probabil însă că-l voi cumpăra la un moment dat, dacă simt că mă incomedează firul microUSB de câțiva metri și petrec suficient de mult timp jucându-mă pe Mac.

În privința experienței efectiv de gaming, m-am jucat Uncharted 2 Remastered și Spider Man. În ambele cazuri, experiența de gaming a fost aceeași pe care am avut în fața televizorului cu foarte mici excepții. În zece minute de gaming, poate s-a agățat timp de 2-3 secunde și, cum am menționat mai sus, dau vina pe router, mai mult decât pe PS4 sau Mac. Dacă vrei să te joci în mod regulat de la distanță, ți-aș recomanda să-ți conectezi consola la router cu fir, mai ales dacă ai mult dispozitive în casă care s-ar putea să creeze interferențe.

Îmi dau seama că cele 2-3 secunde de probleme s-ar putea să fie fatale într-o sesiune de Call of Duty Black Ops 4 sau Battlefield 5, dar dacă petreci mai mult timp jucându-te titluri precum God of War sau Uncharted, nu ar trebui să ai niciun fel de probleme cu PS4 Remote Play.

Soluția este una surprinzător de bine pusă la punct și te pregătește pentru un viitor în care toate jocurile vor fi în cloud, nu vei mai instala nimic pe sistem, iar un PC de acum cinci ani va fi suficient pentru a te juca cele mai noi și pretențioase titluri. Ele nu vor mai fi randate pe sistemul tău de acasă, ci de către o fermă de servere din California. În cazul PS4 Remote Play, în locul fermei de servere, randarea se face de către consola ta din sufragerie. De aceea, cerințele hardware nu sunt deloc pretențioase.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele