19 dec. 2019 | 09:08

Prototipul legendar de Nintendo PlayStation, la licitație: cu cât se vinde istoria gamingului pe console

ACTUALITATE
Prototipul legendar de Nintendo PlayStation, la licitație: cu cât se vinde istoria gamingului pe console

În cazul în care ai fost vreodată fascinat de istoria consolelor pentru plăcuta activitate de gaming, s-ar putea să fi auzit de Nintendo PlayStation. Acesta nu a fost niciodată un produs comercial, dar putea fi achiziționat la licitație.

Pe parcursul mai multor ani, Nintendo PlayStation de la Sony a fost considerat un mit. Mulți știau că a existat într-o formă sau alta, dar prea puțini l-au văzut funcțional. Dintr-un punct de vedere era revoluționar, integra atât o unitate optică în premieră cât și o zonă pentru cartușe SNES. Partea fascinantă este că reprezenta o colaborare între doi giganți ai industriei, Sony și Nintendo, companii care au ajuns ulterior să se lupte pentru supremație în piața consolelor. 

În 2015, gadgetul cu pricina a intrat în posesia celor de la Engadget și au avut ocazia să filmeze clipul de mai jos. Acum, după mai mulți ani în care consola a fost imortalizată în diverse colțuri ale internetului, proprietarul dispozitivului îl pune la vânzare. Din câte se pare, este singura unitate Nintendo PlayStation care mai există în lume.

Consola Nintendo PlayStation se află de foarte mulți ani în posesia lui Terry Diebold. Americanul a obținut-o în urma unei licitații online a unei firme care se afla în faliment. La momentul respectiv, pentru doar 75 de dolari, a obținut consola împreună cu o serie de alte obiecte mai puțin valoroase. Inițial, nu a conștientizat valoarea produsului, până când fiul său Dan a găsit o discuție pe Reddit în care se atrăgea atenția asupra relevanței gadgetului.

Produsul care ar fi trebuit să reprezinte materializarea unui parteneriat între Nintendo și Sony a fost creat la începutul anilor `90, dar a rămas în stadiu de prototip. Ulterior, în mod inevitabil, a dus la materializarea primului PlayStation, o alte consolă revoluționară și una care a introdus unitățile optice pe sisteme de gaming.

Suma pentru care se va vinde Nintendo PlayStation are mari șanse să fie absurdă. Diebold a refuzat deja o ofertă de 1,2 milioane de dolari de achiziție directă din partea unei persoane din Norvegia. Licitația va fi organizată de Heritage Auctions și va începe pe 27 februarie 2020.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele