Piața de mobile, din nou în creștere: cine are de câștigat din acest trend surprinzător

Piața de mobile, din nou în creștere: cine are de câștigat din acest trend surprinzător
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
08:14 01.11.2019

După o pauză de câțiva ani, pentru prima oară, piața de mobile este în creștere. Creatorii de smartphone-uri au motive importante de bucurie, din nou.

Firma de analiză Canalys a publicat cel mai recent clasament referitor la piața globală de terminale mobile. Sintetizat în imaginile alăturate, clasamentul este unul impresionant din prisma primei creșterii înregistrate într-un domeniu ce părea să se ducă în jos. Lipsa de inovație și prețurile din ce în ce mai mari la telefoane de top ai crede că nu este benefică în această industrie, vânzările îți ilustrează însă contrariul.

Când tragi linie, la nivel global, se vând mai multe smartphone-uri. O parte importantă din ”vină” pentru acest trend cade însă în sarcina celor de la Huawei și a creșterii aproape absurde de 29% din piața autohtonă a producătorului, China. Ca referință, în restul mapamondului, vânzările au scăzut.

piata globala de mobile

În perioada iulie – septembrie 2019, producătorii de smartphone-uri au comercializat 352,4 milioane de unități, cu un procent mai mult decât cele 348,9 milioane de terminale livrate în aceeași perioadă a anului trecut. Până la înregistrarea acestei creșteri aparent infime, piața s-a aflat în scădere din toamna lui 2017.

Samsung continuă să fie liderul absolut în materie de mobile livrate, cu o creștere de 11% de la an la an. Datorită unor practici de marketing foarte agresive, a câștigat și două procente suplimentare din piața globală, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos. În acest timp, a lansat zece terminale noi care au încercat să bifeze fiecare nișă existentă în domeniul telefoanelor mobile.

Următorul domeniu care ar trebui să alimenteze o creștere în piața de mobile este adopția tehnologiei de comunicații 5G. În contextul în care Samsung își crează propriile chipset-uri și modemuri compatibile noul protocul de comunicații, ar trebui să aibă cel mai mult de câștigat.

Până de curând, Apple se afla în cădere liberă cu vânzările, dar lansarea celor trei modele de iPhone 11, ca se vând foarte bine, au încetinit ritmul căderii și s-au văzut doar 7 procente de scădere. Xiaomi, Oppo și Vivo concurează cu toții pentru a scoate Apple din top 3.

vanzari smartphone

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI