08 iun. 2019 | 14:28

Numerele de telefon care te usucă de bani dacă nu ești atent

ACTUALITATE
Numerele de telefon care te usucă de bani dacă nu ești atent

În lumea ofertelor nelimitate nu te prea gândești la tarif atunci când suni sau trimiți un mesaj către anumite numere, chiar dacă poate au suprataxă.

Există așa-numitele numere cu suprataxă, prin care ai acces la servicii cu valoare adăugată, care te-ar putea taxa în plus. Asta înseamnă că fie primești informații din diverse domenii, sondaje de opinii, acces la anumite aplicații sau te ajută să ușurezi procesul de plată a unor servicii sau produse. Par foarte utile din descriere, dar ar trebui să ai grijă la ce tarif se aplică în cazul acestor numere. De obicei, acestea au un tarif mai mare decât cel obișnuit și ai putea fi taxat fără să îți dai seama.

Prin abonarea la aceste servicii cu valoare adăugată vei fi taxat de fiecare dată când primești mesaje de la aceste numere cu suprataxă. În mod obișnuit, înainte de finalizarea procesului, vei fi informat cu privire la tariful care se aplică. Totuși, în cazul în care nu primești aceste informații, poți face o sesizare pe site-ul ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Cât poți plăti către numere cu suprataxă

De obicei, acestea sunt numere mai scurte decât tradiționalele numere de telefon alcătuite din 10 cifre. Numerele naționale pentru servicii de interes general, cum ar fi relații cu clienții sau informații transporturi feroviare, au tarif de maximum 0,6 euro/minut, fără TVA. Acestea au forma 118(xyz). Pentru restul, se poate ajunge și la o sumă de câțiva euro pentru un mesaj.

În cazul celorlalte categorii de numere cu suprataxă, tarifele sunt stabilite de furnizor. Aceste numere pot avea diverse forme. Câteva exemple ar fi: 96vx(y), 13vx(y), 19vxy, 18vx(y) etc.

Mai sunt și acele numere cu suprataxă care încep cu 09, pe care probabil le-ai întâlnit dacă s-a întâmplat să te uiți vreodată la teleshopping la televizor.