Care vor fi noile tarife pentru apelurile și mesajele internaționale din UE

Care vor fi noile tarife pentru apelurile și mesajele internaționale din UE

Din 15 mai, apelurile și SMS-urile internaționale efectuate în Uniunea Europeană vor avea un nou tarif maxim.

Mai exact, oamenii care vor efectua un apel din țara lor în altă țară UE vor plăti cel puțin 19 cenți pe minute (plus TVA-ul) și 6 cenți pe mesaj SMS (plus TVA-ul). Noile tarife se alătură eliminării tarifelor de roaming din 2017, într-o încercare de a revizui normele de telecomunicații din UE. Scopul final este asigurarea unei colaborări mai strânse între statele UE în ceea ce privește comunicația, dar și consolidarea rolului Organismului Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC).

„Plafoanele tarifare pentru apelurile efectuate în interiorul UE reprezintă un exemplu concret al impactului semnificativ pe care piaţa unică digitală îl are asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor”, a zis vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip, potrivit Adevărul. „Prin construirea pieţei unice digitale, au fost create de fapt 35 de noi drepturi şi libertăţi digitale. În ansamblu, noile norme în domeniul telecomunicaţiilor vor permite UE să răspundă nevoilor tot mai mari în materie de conectivitate ale cetăţenilor europeni şi să stimuleze competitivitatea UE”.

La rândul său, comisarul Mariya Gabriel, care se ocupă de economia digitală și societatea digitală, a ținut să sublinieze că după „eliminarea tarifelor de roaming în 2017, UE ia acum măsuri împotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din ţara de origine într-o altă ţară” și că „mulțumită măsurilor consumatorii europeni beneficiază acum de o protecţie cuprinzătoare împotriva şocurilor unor facturi exorbitante atunci când efectuează un apel în Europa, fie că sună în ţara lor de origine sau în străinătate”.

Mulțumită noilor reguli, diferențele mari de tarife dintre statele membre UE sunt rezolvate. Astfel, fie că faci apeluri către casă sau către alte țări UE, nu va mai trebui să dai atât de mulți bani. Regulile vor intra în vigoare în două zile, de pe 15 mai.

Citește și: