Virusul Medusa care poate transforma celulele în piatră

Virusul Medusa care poate transforma celulele în piatră

Cercetătorii japonezi au descoperit un virus nou, care poate să își transforme gazda în piatră, asemeni personajului mitologic Medusa.

Partea bună este că nu afectează decât amibele, potrivit studiului publicat în Journal of Virology, realizat de cercetătorii de la Kyoto University și Tokyo University of Science din Japonia. Virusul Medusa a fost descoperit în apele mâloase ale unui izvor termal din Japonia. Acesta aparține unui grup de virusuri gigant – în acest grup, genomurile virusurilor sunt foarte mari.

Virusul Medusa infectează organismele unicelulare Acanthamoeba castellanii – un tip de amibe. Când oamenii de știință au infectat amibele în laborator, au observat că virusul a determinat apariția unei cruste groase exterioare în jurul amibei și intrarea amibei într-o stare de hibernare (amibele intră în această stare ca răspuns la stresul din mediul înconjurător). Comportamentul le-a amintit cercetătorilor de monstrul mitologic Medusa, care avea capul plin de șerpi și putea să transforme oamenii în piatră cu simpla ei privire.

Oarecum similar cu capul plin de șerpi ai personajului din mitologia greacă, virusul Medusa este acoperit de 2.600 de țepi cu cap sferic. Mai mult, cercetătorii consideră că virusul este suficient de diferit de celelalte virusuri gigant încât să fie clasificat într-o nouă familie, care s-ar putea numi Medusaviridae.

Interesant este că o parte din genele din virusul Medusa s-au găsit și în gazdele sale amibă. Acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să ajungă la concluzia că virusul a infectat amibele din vremuri antice și că cele două microorganisme au făcut schimb de gene pe parcursul miilor de ani de evoluție. „Virusul Medusa este un virus gigant unic, care încă păstrează amprentele antice ale interacțiunilor evolutive virus-gazdă”, au subliniat cercetătorii.

În continuare, echipa de cercetători japonezi vrea să studieze îndeaproape virusul Medusa, în speranța că astfel vor descoperi mai multe despre istoria evoluției sale.

Citește și:
Sursa: Live Science
Etichete: