Prima navă spațială care repară sateliți în spațiu tocmai a fost lansată

Prima navă spațială care repară sateliți în spațiu tocmai a fost lansată

Pe orbită se află o mulțime de sateliți, iar experții speră ca această navă spațială să le poată prelungi durata de viață.

În momentul în care li se termină combustibilul sau întâmpină dificultăți tehnice, sateliții de pe orbită sunt lăsați la voia întâmplării în spațiu. Totuși, o nouă navă spațială  ar putea interveni în acest sens.

Nava a fost creată de compania Northrop Grumman, sub numele de Mission Extension Vehicle-1 (MEV-1).  A fost lansată în spațiu pe 9 octombrie la bordul unei nave spațiale Soyuz rusești.

Ce face nava spațială care repară sateliți

MEV-1 are și o misiune concretă: va intra în contact cu Intelsat 901, primul dintre cei nouă noi sateliți Intelsat lansați în iunie 2001. Nava spațială îl va pune pe acesta pe o orbită ideală, și va face astfel ca satelitul de 18 ani să mai fie util pentru încă cinci. Dacă această misiune va fi dusă la bun sfârșit, nava va continua să facă același lucru pentru alți sateliți de pe orbită.

În ceea ce privește nava spațială MEV-1 în sine, aceasta are o „speranță de viață” de 15 ani în spațiu.

Poți urmări aici cum funcționează aceasta mai exact:

Nava spațială care repară sateliți ar fi extrem de utilă pentru companiile care trimit sateliții în spațiu. De exemplu, atât Elon Musk, cât și Jeff Bezos au planuri mari legate de asta. Astfel, MEV-1 ar putea servi mai mulți clienți, care ar împărți costurile pentru dezvoltare și lansare.

Ambițiile Northrop Gumman sunt împărtășite și de alte companii care lucrează la dezvoltarea unor nave similare. Totuși, MEV-1 este prima din istorie de acest fel care a ajuns în spațiu. Rămâne de văzut cum se va desfășura misiunea pentru care a fost creată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Techcrunch