Amazon lansează sateliți în spațiu pentru a da internet la toată lumea

Amazon lansează sateliți în spațiu pentru a da internet la toată lumea

Rețeaua 5G urmează să ne aducă internet mai rapid după ce se va lansa. Totuși, Amazon vrea să facă internetul nu neapărat rapid, ci disponibil pe tot globul.

Amazon urmează să lanseze ceea ce se numește proiectul Kuiper, un efort care ar implica trimiterea în spațiu a unor sateliți. Astfel, compania vrea să planteze peste 3.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului care ar urma să ofere internet chiar și în cel mai îndepărtat colț al lumii.

Proiectul ar putea dura ani buni până la implementare și va urma să coste o mulțime de bani.

Pe de altă parte, Amazon nu duce lipsă nici de competiție. Există o adevărată cursă între marile companii pentru a deveni prima care oferă internet la nivel global. SpaceX, compania celebrului om de afaceri Elon Musk, deja are prototipuri pentru inițiativa sa, numită Starlink. Proiectul său urmărește să ofere și el internet de tip broadband pentru toată populația globului, la costuri scăzute, din orbita joasă a planetei noastre.

Cum ar putea ajuta proiectul Amazon

Prin proiectul Kuiper, Amazon vrea să lanseze o constelație de sateliți care ar putea oferi conectivitate de tip broadband la viteze mari pentru comunitățile defavorizate. „Este un proiect pe termen lung care va servi zeci de milioane de oameni cărora le lipsește accesul de bază la internet broadband”, a declarat un purtător de cuvânt Amazon.

Documentația sugerează că proiectul va include o flotă de 3.236 de sateliți care vor emite internet. Aceștia vor acoperi o suprafață a Pământului care găzduiește 95% din întreaga populație a planetei.

Deși ne aflăm în era digitală, o mare parte a populației planetei nu are încă acces la internet. Aproximativ patru miliarde de oameni nu sunt conectați la internet, potrivit UN Broadband Commission data. Totuși, asta s-ar putea schimba de-a lungul timpului, cu ajutorul companiilor ca Amazon sau SpaceX.

Citește și:
Sursa: Geek
Etichete: