Fedor a ajuns pe Stația Spațială Internațională: gestul neobișnuit făcut de robotul umanoid rus

Fedor a ajuns pe Stația Spațială Internațională: gestul neobișnuit făcut de robotul umanoid rus

Rușii se chinuie de ceva timp să trimită un robot pe Stația Spațială Internațională sau ISS. Numele robotului umanoid este Fedor și tocmai a aterizat.

Au fost necesare două tentative costisitoare pentru ca robotul umanoid Fedor creat de ruși să ajungă la bordul Stației Spațiale Internaționale. Încercând să fie amuzant, pe contul său personal de Twitter, robotul și-a cerut scuze pentru întârziere și a dat vina pe condițiile de trafic, conform Russia Today.

Robotul a ajuns pe ISS pe parcursul zilei de ieri, 27 august 2019 și nu a durat mult până s-a conectat la echipamentele de pe stație. Transportul în spațiu i-a fost asigurat de o navetă Soyuz MS-14 care a reușit să îndeplinească misiunea abia din a doua încercare. Ca o referință la dificultățile întâmpinate la transport, Fedor a postat online următorul mesaj: “Îmi pare rău pentru întârziere. Blocat în trafic. Gata să muncesc mai departe”. Ca referință, robotul umanoid are un cont de Twitter și Instagram pe care își propune să fie destul de activ.

Skybot F850 sau Fedor a fost trimis către Stația Spațială Internațională joi, în urmă cu șase zile, la ora 3:38 GMT cu ajutorul unei rachete Soyuz. Lansarea a fost inițiată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Prima misiune a robotul este planificată să dureze până la începutul lunii viitoare, pe 7 septembrie.

În privința specificațiilor, robotul umanoid are o înălțime de 1,8 metri și o greutate de 160 de kilograme. El a ajuns pe ISS cu scopul de a efectua mai multe sarcini dificile, sub ghidajul cosmonautului rus Aleksandr Skvortsov, sosit pe ISS acum o lună. Pe lângă ajutarea cosmonauților, această misiune va facilita testarea abilităților robotului în condiții de microgravitație.

Ca referință, Fedor nu este primul robot trimis în spațiu. Această distincție îi revine lui Robonaut 2, care a fost expediat de NASA în 2011 și a fost creat de General Motors. El a exectuat mai multe misiuni dificile, în mediu periculor, până a fost trimis înapoi pe Terra în 2018.

 

Citește și:
Sursa: Descopera