06 apr. 2019 | 14:45

Astronauții care au ajuns pe Lună s-au reunit la aniversarea de 50 de ani

ACTUALITATE
Astronauții care au ajuns pe Lună s-au reunit la aniversarea de 50 de ani
Felix Kunze/The Explorers Club

Pe Pământ există în prezent doar patru oameni în viață care au pășit pe Lună vreodată. Trei dintre ei s-au reunit acum o lună cu ocazia aniversării a 50 de ani de când oamenii au pășit prima oară pe Lună, în 1969.

Niciun om nu a mai pășit pe Lună de la misiunea Apollo 17 organizată de NASA, din decembrie 1972. În martie 2019, cu ocazia apropierii aniversării a 50 de ani de la primii pași pe Lună, opt din cei 17 astronauți Apollo care încă mai trăiesc s-au adunat pentru o celebrare timpurie la The Explorers Club din New York City. Grupul a fost format din Walter Cunningham (Apollo 7), Rusty Schweickart (Apollo 9), Buzz Aldrin și Michael Collins (Apollo 11), Fred Haise (Apollo 13), Al Worden (Apollo 15), Charlie Duke (Apollo 16) și Harrison Schmitt (Apollo 17).

Buzz Aldrin – al doilea om care a pășit pe Lună, după răposatul Neil Armstrong – atrage cel mai mult atenția în fotografiile de la eveniment, fiind îmbrăcat cu un costum cu model de rachete, șosete cu steagul Statelor Unite ale Americii, patru inele de aur și două ceasuri. „Costumul lui atrăgea aproape la fel de multă atenție precum omul însuși”, a spus fotograful de la eveniment, Felix Kunze, pentru Business Insider.

Cum Armstrong și Aldrin aproape că nu s-au mai întors de pe Lună

Șase din astronauți (mai exact Duke, Worden, Cunningham, Schweickart, Aldrin și Collins) au povestit la eveniment despre experiențele lor din cadrul misiunilor Apollo. Collins și Aldrin au povestit felul în care acesta din urmă și Armstrong aproape că nu au reușit să se întoarcă de pe suprafața Lunii înapoi pe navă.

Collins a stat în modulul de comandă în orbita Luni, pentru a se reconecta cu ceilalți doi astronauți când aveau să se întoarcă. Modulul lunar Eagle era cel care dusese astronauții pe Lună și carea avea să îi ia de acolo. Odată aflați pe Lună însă, Aldrin a văzut că o piesă din modul era ruptă.

„M-am întins pe jos cu capul spre dreapta, care este partea co-pilotului, și mă uit în jur la praful care a intrat, și [văd] un mic obiect negru”, a povestit Aldrin. „Nu părea că își are locul acolo. M-am uitat puțin mai aproape… era un întrerupător de circuit care era rupt”. Acel întrerupător mic era o parte esențială în mașinăria care avea să îi ducă înapoi în orbită, la Collins. Pentru a putea să se întoarcă, trebuiau să împingă întrerupătorul înăuntru – doar că nu prea aveau cum, din moment ce era rupt.

Din fericire, Aldrin și Armstrong au găsit o soluție la problemă. Aldrin a folosit un stilou pentru a împinge întrerupătorul și au putut astfel să părăsească suprafața selenară. „Dacă nu ar fi [reușit], ar fi fost oameni morți, și m-aș fi întors acasă singur”, a povestit Collins.