De câți bani are nevoie NASA pentru a trimite un om pe Lună

De câți bani are nevoie NASA pentru a trimite un om pe Lună

Cei de la NASA plănuiesc să trimită din nou oameni pe Lună în 2024, dar se pare că mai au nevoie de 1,6 miliarde de dolari pentru a realiza acest lucru.

Această sumă vine ca acompaniament pentru cea de 21 de miliarde de dolari pe care administrația Trump a cerut-o Congresului în luna martie. Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a explicat că amendamentul de buget este un avans a costurilor care urmează în următorii ani pentru a finanța programul. „În anii care vin, vom avea nevoie de fonduri adiționale”, a zis Bridenstine.

Două surse familiare cu politicile interne NASA au spus că agenția ar putea avea nevoie de 6-8 miliarde de dolari pe an pentru a putea pregăti misiunea lunară din 2024, deși Bridenstine a spus că nu va fi nevoie de atât de mult. Aceste fonduri vor fi necesare pentru a construi un lander lunar, pentru a pregăti racheta Space Launch System astfel încât să poată realiza trei lansări până în 2024 și pentru a construi costume spațiale noi.

Scopul final este ca în 2024 racheta Space Launch System să transporte doi astronauți pe Lună. „E nevoie de tot ce are America de oferit”, a zis Bridenstine. Cu toate astea, unii oficiali din domeniul aerospațial se tem că această abordare nu este cea mai bună, din moment ce nu a atras prea mult sprijin din partea Congresului.

„Mă tem că fără o achiziție potrivită din partea congresului, acest amendament de buget este, în cel mai bun caz, o pierdere masivă de timp și, în cel mai rău caz, impune niște cronologii politice riscante care ar putea să aducă un regres de câțiva ani pentru NASA„, a explicat fostul angajat de la Casa Albă din vremea administrației Obama, Phil Larson, care se ocupa cu politicile spațiale. „Ceea ce este necesar în schimb sunt modalități mai inovative de a realiza afaceri cu cele peste 20 de miliarde de dolari primite de NASA din banii plătitorilor de taxe în fiecare an”.

Sursa: Wired