Mitul Mona Lisei a fost spulberat de cercetători

Mitul Mona Lisei a fost spulberat de cercetători

Mitul Mona Lisei îl cunoaște aproape toată lumea – se presupune că femeia din celebrul portret realizat de Leonardo da Vinci pare să se uite la tine indiferent de unghiul din care ai privi-o.

Doar că acest mit s-a dovedit a fi fals în urma unui studiu, care arată că Mona Lisa privește la un unghi de 15,4 grade către dreapta privitorului (adică destul de departe de ceea ce oamenii consideră privire directă). Conform psihologului Gernot Horstmann de la Biefeld University din Germania, „Ea nu se uită la tine”.

Totuși, efectul Mona Lisa există. Atunci când o persoană este fotografiată privind direct în față, oamenii care o privesc dintr-o parte vor avea senzația că sunt priviți. Atâta timp cât unghiul privirii nu depășește 5 grade în vreo parte, efectul Mona Lisa apare. Acest efect este deoseit de important când vine vorba de interacțiunile dintre oameni și personajele de pe ecrane din filme și seriale. Dacă vrei ca cineva care privește ecranul din celălalt colț al camerei să aibă senzația că actorii din film îl privesc direct, aceștia nu trebuie filmați prea mult dintr-o parte.

În cadrul studiului, cercetătorii au rugat 24 de oameni să privească imagini cu Mona Lisa pe un ecran de computer. Ei au pus o riglă între privitor și ecran, rugându-i pe participanți să noteze numărul de pe riglă care se intersectează cu privirea Mona Lisei. Astfel, au descoperit că participanții simțeau că femeia din pictură nu îi privește direct, ci că se uită mai mult în dreapta lor.

„Gradul unghiului Mona Lisei se află în mod clar în afara limitei în care simți în mod normal că ești privit”, a zis Horstmann. Atunci de unde vine numele de efectul Mona Lisa? Horstmann nu este sigur, dar presupune că oamenii care au venit cu ideea prima oară pur și simplu au crezut că e un nume amuzant.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Live Science