Legea cartelei prepay cu buletinul, schimbată iar (definitiv?): ce au decis politicienii

Legea cartelei prepay cu buletinul, schimbată iar (definitiv?): ce au decis politicienii
Sursa foto: mroach / Flickr

După cazul Caracal, s-a discutat mult despre cartele prepay, apeluri false la 112 și reforma sistemului. Acum, reforma ia o pauză. Votul din Senat schimbă ordonanța de urgență dată de Guvern.

Senatorul PSD Șerban Nicolae n-a fost de acord cu OUG pentru vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul. Așa că a venit cu schimbări. Pe 2 octombrie, ideile au fost supuse votului în Senat și legea modificată a trecut.

OUG va fi activă până când Klaus Iohannis, președintele României, va promulga legea votată în Senat. Ordonanța dată de Guvern prevede ca, de la 1 ianuarie 2020, toate cartelele prepay să fie vândute cu buletinul. Apoi, cele deja în uz să fie înregistrate până la 1 septembrie 2020.

Ce a mai schimbat senatorul PSD la ordonanța cartelelor prepay

Propunerea a fost a lui Șerban Nicolae, dar a avut susținere și din opoziție. Proiectul a trecut atât de comisia de apărare și ordine publică, cât și prin vot în plen. Singura schimbare în bine ar fi că persoanele care sună la 112, și n-au o urgență sau fac o farsă, să suporte toate cheltuielile de intervenție.

  • a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, cu amendă de la 500 la 1.000 de lei
  • b) alertarea falsă a agenţiilor specialziate de intervenţie, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 de lei

După votul din Senat, proiectul ajunge la Camera Deputaților, care-i for decizional. Asta înseamnă fie că legea va mai fi modificată sau nu va trece, fie rămâne în forma asta și ajunge la Iohannis.

Cel mai probabil ideea lui Șerban Nicolae pentru prepay a pornit de la Avocatul Poporului. În septembrie, această instituție a spus că nu se justifică urgența. Dar a fost dusă și mai departe. Astfel, din lege a fost eliminată obligaţia administratorului Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă de a stoca datele cu caracter personal din sistem pentru o perioadă de cinci ani.

Nu în ultimul rând, ar trebui să mai știi că senatorul PSD mai are o idee. Vrea să interzică anumite telefoane. El vrea să ca telefoanele fără suport pentru aplicația Apel 112 să fie interzise de la comercializare. Ar lovi direct în operatori, dar și în magazinele online. Totodată, el vrea și ca aplicația să fie preinstalată pe telefoane.

Sursa: Profit.ro