01 oct. 2019 | 12:06

Telefoane interzise în România: ce propune un senator PSD după cazul Caracal

ACTUALITATE
Telefoane interzise în România: ce propune un senator PSD după cazul Caracal

Cazul Caracal a dat naștere unor inițiative populiste, cum este și ultima propusă de un senator PSD. Dacă în cazul cartelelor prepay vândute doar cu buletinul situația e incertă, absurdul a ajuns la aplicația Apel 112.

După cazul Caracal, s-a vorbit destul de mult despre trei lucruri: localizare mai precisă a apelurilor la 112 prin sistemul global AML, vânzarea cartelelor prepay cu buletinul și convingerea populației să folosească aplicația Apel 112. Cartelele prepay sunt într-o stare indecisă: parlamentarii vor să schimbe OUG dată de Guvern. AML e încă în dezvoltare, că trebuie modernizat sistemul 112. Dar Șerban Nicolae, senator PSD, se leagă de Apel 112.

Nicolae a propus, într-un proiect de lege, interzicerea comercializării telefoanelor care nu au preinstalată aplicația STS Apel 112. Problema aici e că aplicația funcționează doar pe Android (aici) și iPhone (aici). Iar în piață sunt și telefoane simple, dar și cu alte sisteme de operare.

Ce vrea senatorul PSD pentru Apel 112

În propunerea sa, Nicolae vrea să ca telefoanele fără suport pentru Apel 112 să fie interzise de la comercializare. Ar lovi direct în operatori, dar și în magazinele online. Totodată, el vrea și ca aplicația să fie preinstalată pe telefoane, conform Profit.ro.

„Aplicația unică este proprietatea STS dar se distribuie gratuit astfel încât să poată fi instalată pe toate telefoanele mobile ce urmează să fie comercializate pe teritoriul României. Potrivit celor declarate de reprezentanții STS în fața senatorilor din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, această aplicație permite condiții optimizate de localizare față de cele actuale, permițând o mai bună și mai rapidă localizare a unui apelant aflat în dificultate”.
Șerban Nicolae, senator PSD

Deși e greu de crezut că o astfel de propunere va trece, în cazul în care se întâmplă asta, propunerea prevede un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative. Acest interval ar permite preinstalarea aplicației Apel 112 pe telefoanele vândute în România.

Apel 112 funcționează, într-adevăr, mai bine decât un apel clasic la 112, doar că are numeroase limitări. Și dacă ar fi preinstalată, e puțin probabil că populația ar fi instant educată să o folosească. E vorba de un obicei de utilizare care nu poate fi dezvoltat doar prin interdicții. Astfel, propunerea aceasta încă nu prevede un plan național de popularizare a aplicației. Tocmai de aceea sistemul AML e mai bun, că transmite automat datele de localizare, activând modulele GPS și Wi-Fi pentru o precizie mai mare.

Câte apeluri abuzive au fost la 112 în primele opt luni din an

Cea mai mare problemă a sistemului 112, în prezent, e că vin prea multe apeluri false, iar cei care le realizează nu pot fi găsiți ușor. De aceea a fost și OUG pentru cartele prepay vândute cu buletinul, dar și nevoia pentru o localizare mai precisă.

Datele pe primele opt luni din an arată că au fost peste 3,6 milioane de apeluri la 112. Toate acestea au fost apeluri care nu erau neapărat urgențe.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a clasificat drept abuzive peste 921.000 de apeluri efectuate în primele opt ale anului la 112. Dintre acestea, 658.920 au fost inițiate de către persoane care au mai apelat serviciul de urgență de cel puțin două ori în această perioadă. Numărul total al apelurilor care nu erau urgențe depășește 3.600.000.

Partea mai negativă e că STS arată însă că nu are compentența de a stabili că un apel este fals. „Agențiile specializate de intervenție (ISU-SMURD, Ambulanță, Poliție etc.) pot confirma, în urma intervențiilor, care apeluri sunt false și care sunt cu adevărat urgențe”, a explicat STS, conform Libertatea.

„Serviciul de urgență 112, administrat de STS, tratează fiecare apel conform procedurilor aplicate apelurilor de urgență: analizează, direcționează și transmite operativ apelurile de urgență către dispeceratele de urgență, precum și la autoritățile competente, în funcție de natura evenimentelor și de consecințele acestora, pe baza unui index al incidentelor stabilit de toate structurile specializate în soluționarea urgențelor, fără a avea competența de a stabili dacă apelul este sau nu fals.”
STS

Soluțiile încă întârzie după cazul Caracal

În acest context, poate că Apel 112 ar fi o soluție, dar nu supremă. E clar însă că e nevoie de-o reformă a sistemului național de urgențe. Din nefericire, atât cazul Caracal, cât și toate subiectele dezvoltate după el au fost mai mult joc de imagine decât idei de reforme. S-a întâmplat cu Raed Arafat. ANCOM la fel. Și Avocatul Poporului. Iar Șerban Nicolae, ei bine, vezi singur.

Nu în ultimul rând, RO-ALERT, care trebuia să fie un sistem salvator de vieți, a ajuns în 2019 un generator de glume și aproape o bătaie de joc.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele