VIDEO Jocul video care detectează Alzheimer înaintea oricărui test de laborator

De obicei, cel mai bun indicator al bolii Alzheimer sunt pierderile de memorie, însă acestea apar abia în ultima etapă a bolii.

Un alt indicator este însă orientarea proastă în spațiu. Cercetătorii sunt mai nou convinși că pot să determine acest lucru cu ajutorul unui joc video. „Cercetările ne arată că schimbările creierului asociate cu boli precum Alzheimer încep cu decenii înainte ca simptomele pierderilor de memorie încep”, a explicat unul din cercetătorii care au dezvoltat jocul, Gillian Coughlan. „Pentru ca următoarele tratamente împotriva Alzheimerului să fie eficiente, trebuie administrate în cele mai timpurii stadii ale bolii, înainte să se fi produs prea multe leziuni la creier”.

Jocul se numește Sea Hero Quest ș a fost realizat în parteneriat cu compania Deutsche Telekom din Germania și mai multe universități europene. Datele adunate cu ajutorul său au fost publicate în jurnalul PNAS. Cei care joacă Sea Hero Quest trebuie să navigheze o barcă virtuală. Înainte de începe, trebuie să țină minte cât mai bine o hartă. Odată ce harta dispare, ei trebuie să navigheze și să îndeplinească scopurile jocului. Pe măsură ce joacă, aplicația strânge informații – informații care pot arăta simptomele bolii Alzheimer înainte ca orice semnalmente clinice să apară.

Cu numai două minute de joc, oamenii de știință pot colecta aceeași cantitate de date pe care ar obține-o după cinci ore de teste în laboratori. Până acum, durata totală de joc, însumată de toți jucătorii, este de 117 ani – toate informațiile adunate ar putea să le furnizeze cercetătorilor mult material de studiu.

Acest joc nu este singura metodă de detecție timpurie a bolii. Oamenii de știință sunt convinși că și inteligența artificială poate ajuta în acest sens. Un studiu realizat la Universitatea California din San Francisco a arătat că inteligența artificială ar putea să detecteze acestă boală cu aproape șase ani înainte ca un diagnostic să fie dat de medici.

Bianca Prangate
08:35 29.04.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video