Inteligența artificială ar putea detecta apariția Alzheimer înaintea doctorilor

Inteligența artificială ar putea detecta apariția Alzheimer înaintea doctorilor

Inteligența artificială ar putea schimba viața persoanelor care se îmbolnăvesc de Alzheimer deoarece ar putea detecta boala cu șase ani înaintea medicilor.

„Una dintre dificultățile tratării bolii Alzheimer este faptul că până când putem da un diagnostic definitiv prea mulți neuroni au murit, iar asta face ca boala să fie ireversibilă”, spune Jae Ho Sohn, cercetătorul care a condus echipa americană.

Studiul a fost realizat la Universitatea California din San Francisco și a reieșit că inteligența artificială ar putea să detecteze acestă boală cu aproape șase ani înainte ca un diagnostic să fie dat de medici. Sohn și echipa lui a „hrănit” inteligența artificială cu mai multe tipuri de radiografii ale creierului pacienților și astfel sistemul a dobândit abilitatea de a detecta Alzheimer.

Abilitata de diagnosticarea a inteligenței artificiale le-ar putea da medicilor timpul necesar pentru a începe tratarea bolii degenerative.

Cercetătorii au monitorizat nivelurile de glucoză din creier pentru că glucoza este sursa primară de energie pentru celule. Odată ce acestea se îmbolnvesc nu mai folosesc glucoza. Cu toate acestea, schimbările sunt subtile ce sunt mai greu de detectat de oameni.

Totuși, un sistem ar fi capabil să detecteze aceste schimbări. Sohn și echipa sa a antrenat algoritmul cu radiografii de la pacienți care au fost diagnosticați cu Alzheimer. Apoi algoritmul a început să identifice corect pacienții care au Alzheimer. Rata de succes pentru primul test a fost de 92% și a crescut la 98% în al doilea test, cu previziuni corecte cu 75,8 luni, în medie, înainte ca pacientul să primească un diagnostic Alzheimer.

Rezultatele sunt impresionante, mai ales că algoritmul ar putea spune mult mai devreme că o persoană poate dezvoltă acestă boală cu mult timp înaintea doctorilor. Algoritmul nu este gata pentru utilizarea clinică, însă odată ce va fi ar putea ajuta medicii sa înceapă tratarea pacienților mult mai devreme.

Sursa: Fast Company