Intrarea în SUA, mai dificilă ca niciodată: noile măsuri anunțate la aeroport pentru toată lumea

Intrarea în SUA, mai dificilă ca niciodată: noile măsuri anunțate la aeroport pentru toată lumea

Securitatea de pe aeroporturile din Statele Unite ale Americii devine din ce în ce mai invazivă și nu mai afectează doar turiștii, ci și cetățenii americani sau cei cu viză de ședere permanentă.

Un nou proiect al Homeland Security atrage atenția asupra utilizării intense de recunoaștere facială la scară globală. Autoritatea americană speră ca nimeni să nu mai treacă printr-un aeroport american fără să-i fie transformată fața într-un model 3D de înaltă rezoluție. Mecanismul există de ceva vreme în aeroporturile din SUA, dar se aplica doar turiștilor și celor care dețineau vize de intrare pe teritoriul american.

Conform noii propuneri a HS, același tratament se va aplica și în cazul cetățenilor Statelor Unite, atât în momentul în care se întorc din vacanță, cât și atunci când încearcă să plece din țară. Ca de obicei, argumentul pentru aceste măsuri extreme are legătură cu securitatea națională, protejarea americanilor de teroriști și acte teroriste de orice fel. Deși actele de identitate erau destul de bune în acest sens, americanii sunt de părere că recunoașterea facială va facilita capturarea persoanelor cu documente false de călătorie.

Conform regulilor existente, cetățenii americani și rezidenții fac excepție de la scanările faciale în aeroport, dar situația ar trebui să se schimbe în viitorul apropiat. În mod previzibil, protestele nu au întârziat să apară, în privința schimbării propuse de Homeland Security. Conform spuselor lui Jay Stanley, analist senior de politică în cadrul organizației ACLU, prin adoptarea acestei legislații, guvernul american reneagă promisiunea făcută în urmă cu mai mult timp, conform căreia cetățenii americani nu trebuie să fie supuși tehnologiei invazive de supraveghere. Stanley a menționat și faptul că aceasta este o presiune suplimentară la adresa celor care își utilizează dreptul constituțional de a călători liber. Nu în ultimul rând, aceste practici dau frâu liber abuzului de putere, sunt vulnerabile la atacuri digitale și facilitează discriminarea, a spus analistul ACLU – American Civil Liberties Union.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: