21 mai 2019 | 11:22

Țara care a interzis Huawei înainte de SUA și de ce

ACTUALITATE
Țara care a interzis Huawei înainte de SUA și de ce

Huawei se află în plin conflict cu Statele Unite ale Americii, dar americanii nu au fost primii care să ia o asemenea decizie în privința companiei din China.

SUA a interzis companiilor americane să mai facă afaceri cu Huawei, iar asta a dus ca Google să taie suportul Android pentru compania din China, iar producători de procesoare precum Intel sau Qualcomm să renunțe la a mai furniza componente pentru chinezi. Totuși, Statele Unite nu este prima țară care să ia o astfel de măsură împotriva Huawei. Probleme pentru producătorul de telefoane au apărut și în alte țări precum Australia, Noua Zeelandă, dar și Japonia.

Autoritățile japoneze au hotărât pe 10 decembrie 2018 să încheie afacerile cu Huawei și ZTE și primii trei operatori din țară au urmat direcțiile impuse de stat.

Această decizie a venit la scurt timp după ce fiica fondatorului Huawei, ce ocupa postul de director financiar al companiei, a fost arestată în Canada, la cererea americanilor pentru că nu ar fi respectat sancțiunile impuse de SUA asupra Iranului.

De ce Japonia a interzis Huawei?

Japonia a luat această decizie pentru a preveni scurgeri de informații sensibile, iar autoritățile din Tokyo ar fi fost avertizați de Washington asupra riscului de securitate ce-l implică utilizarea echipamentelor telecom fabricate de chinezi.

Această interdicție a acoperit achizițiile de computere, servere și echipamente de telecomunicații de către guvern și de forțele armate deoarece există îngrijorări cum că aceste echipamente ar putea conține viruși și ar putea duce la scurgerea de informații sensibile către China.

La vremea respectivă, premierul Shinzo Abe a spus că această decizie nu vizează o companie anume, dar era clar că cea mai afectată urma să fie Huawei, liderul global pe echipamente de telecomunicații.

De asemenea, cei trei mari operatori din țară, NTT Docomo, KDDI și SoftBank au decis să urmeze direcția impusă de guvern și să nu achiziționeze echipamente de la cele două companii chineze pentru rețelele telecom din prezent, dar nici pentru viitoarele rețele 5G. Totuși, la vremea respectivă, reprezentanții celor trei companii au declarat pentru Reuters că nu s-a luat o decizie definitivă în această privință.