Surpriza Huawei pentru laptopuri te-ar putea face să nu mai vrei așa ceva

Surpriza Huawei pentru laptopuri te-ar putea face să nu mai vrei așa ceva
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Huawei a încercat, în ultimii doi ani, să își facă un nume pe piața de laptopuri. Și cu modelele de la începutul anului a reușit. Doar că problemele au început în mai, când Statele Unite ale Americii au pus compania pe lista neagră. Soluția ca să vândă mai departe nu-i una mulțumitoare.

Cea mai mare problemă pentru Huawei acum e că rămâne fără surportul firmelor americane. Asta înseamnă fără un Android cu servicii Google și fără Windows 10, în primul rând. Dacă pe Android are o oarecare soluție – magazin terț de aplicații – pe laptopuri situația e mult mai gravă. Windows e atât de mare, încât nu poate fi înlocuit cu succes cu nimic din piață.

Huawei are termen până pe 18 noiembrie să găsească soluții. Pentru Huawei Mate 30, de exemplu, a găsit una: Android 10 fără servicii Google. Și pentru laptopurile MateBook a apelat la cea mai evidentă soluție: Linux. Și e, poate, cea mai nefericită soluție.

De ce folosirea Linuxului nu-i deloc fericită pentru Huawei

Huawei cu Linux

Pe cât de rău se descurcă Microsoft cu actualizările pentru Windows 10, sistemul acesta de operare e cel mai versatil, stabil și popular. Iar pentru ce vrea Huawei – cotă de piață printre profesioniști, nomazi digitali și utilizatori atenți la preț – Linux nu-i deloc sistemul de operare la care visează.

Doar că aici e o scăpare mai mare și, până la urmă, s-ar putea dovedi o soluție cât de cât eficientă. E mai ușor să pui un Windows 10 pe un laptop, în loc de Linux, decât să pui un Android cu serviciile Google pe un telefon. Doar că trebuie să pui tu, piratat sau nu. Și integrarea cu serviciile Huawei ar putea să dispară. Iar transferul rapid de fișiere între Windows și Android era o noutate lăudabilă.

În esență, Windows poate fi folosit foarte bine și fără vreo legătură cu serviciile Microsoft. Și au fost numeroși producători care au vândut sau încă vând computere cu diverse distribuții de Linux. De cealaltă parte, în afara Chinezi, Android e cvasi-inutil.

Astfel, seriile viitoare ale Huawei MateBook ar putea experimenta mai mult cu Linux. Unele distribuții se apropie ca interfață, eficiență și utilitate de Windows. Și, pentru o parte dintre consumatori, s-ar putea să fie destul. Mai ales că prețul final ar putea fi mai mic.

Citește și:
Sursa: The Inquirer