06 feb. 2019 | 14:49

Huawei primește o veste extrem de proastă: cum te-ar afecta încăpățânarea autorităților

ACTUALITATE
Huawei primește o veste extrem de proastă: cum te-ar afecta încăpățânarea autorităților

Huawei este văzută ca o amenințare la siguranța națională, iar S.U.A. face presiuni și asupra Europei să nu accepte echipamentul chinezilor pentru tehnologia 5G.

De când Donald Trump a devenit președintele Statelor Unite, administrația sa face eforturi uriașe de expulzare de pe piața locală a concurenței, mai ales în domeniul tehnologiei. Principalii vizați sunt, evident, chinezii.

Tensiunile dintre SUA și companiile Huawei și ZTE nu dau semne de ameliorare. De fapt, administrația Trump a trecut la faza a doua a strategiei: convingerea Europei să îi urmeze exemplul prost.

Dar, presiunea americanilor asupra UE ar putea determina dezvoltarea mai lentă a rețelelor 5G în Europa. Ca efect pe termen lung, rețeaua 5G ar putea fi inutilă în primii ani de dezvoltare.

Huawei, „inamicul” numărul 1

Reuters a publicat presupusele declarații ale unui oficial din cadrul Departamentului de Stat american care avertizează Europa să nu se grăbească să cumpere sau să închirieze echipamentele chinezilor din cauza riscurilor de securitate.

„Afirmăm că trebuie să fiţi foarte, foarte prevăzători şi vă cerem să nu vă grăbiţi să semnaţi contracte cu furnizori care nu sunt siguri, din ţări cum este China”, a declarat acesta.

După cum deja ai aflat, îngrijorarea americanilor cu privire la China rezidă din presupusa utilizare a echipamentelor de telecomunicații ale Huawei și ZTE pentru spionaj. Americanii se comportă la fel ca în timpul Războiului Rece, când orice rus era suspectat de spionaj doar pentru că țara sa de origine era comunistă și condusă de un singur partid.

Același argument e aruncat acum în fața chinezilor, dar nu au dovezi care să le întărească argumentele. Sau au, dar nu le pot divulga. Și nu pot face asta pentru că ar apărea întrebarea „cum le-ați obținut?”. Evident că tot prin spionaj. Tocmai SUA să nu se priceapă la așa ceva?

Huawei ar putea să-ți dea 5G-ul pe care-l meriți

Trump și administrația sa transformă litigiile economice cu China într-o problemă politică și nu va fi decât în dezavantajul cetățenilor.

Dacă Europa pleacă din nou capul în fața SUA, așa cum e obișnuită de 100 de ani să facă și mai mult ca sigur o va face, mai ai mult de așteptat până vei avea tehnologie 5G.

Echipamentele Huawei sunt utilizate pe scară largă în Europa, dar eforturile americane se referă la noua tehnologie mobilă de generaţia a cincea, care va permite să conecteze produse de la vehicule la fabrici, la viteze mari.

China a avut o ascensiune economică fulminantă în lume în ultimii 50 de ani, timp în care S.U.A. fie a bătut pasul pe loc, fie a regresat. Trump vrea acum să-i trezească la realitate pe americani, dar încearcă să-i tragă în cursă și pe europeni, mai ales pe cei care depind de ajutorul economic și militar al Statelor Unite.

Poate că au și americanii dreptate. Dar, până îți cumperi un telefon sau un router Huawei (dacă nu le ai deja) care or să te spioneze, ai deja cont de Facebook sau Google care fac cam același lucru, într-o anumită măsură.